Újabb magyar humanitárius segítség Kárpátaljának

Magyarország újabb nagy összegű oltóanyag szállítmánnyal sietett Ukrajna segítségére. Az ötéves program értelmében Magyarország vállalta, hogy szükség esetén akár egészében biztosítja, vagy pótolja a korosztályos védőoltásokat Kárpátalján. A budapesti kormány a kárpátaljai gyerekek 2017-2021. évi immunizációs programjának keretében kedden újra nagy értékű szállítmányt adott át megyénknek.

Mint azt Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa tiszasalamoni sajtótájékoztatóján elmondta, a mostani szállítmány 180 millió forint (vagy 600 ezer euró) értékben 21 600 adag öt komponensű Pentaxim – diftéria, tetanusz,celluláris pertussis, haemophilus influenzae B és inaktivált polivakcina elleni –, valamint 15 000 adag három komponensű M-M-RVAXPRO – kanyaró, mumpsz és rubeola elleni – oltóanyagot tartalmaz.

– A Kárpátalján kialakult kanyarós megbetegedések ellen ígért összes oltóanyagot elhoztuk, s ezzel a száznyolcvanmillió forinttal az elmúlt éves egészségügyi támogatás közel 2 milliárd forintra emelkedett – mondta el a kormánybiztos, aki kiemelte:

a támogatásból nemzetiségtől függetlenül minden kárpátaljai gyermek részesül, az a cél, hogy Magyarországhoz hasonlóan mindenki be legyen oltva, s védett legyen a fertőző gyermekbetegségek ellen.

– A humanitárius adománnyal semmilyen hátsó szándékunk nincs, nemzetiségtől függetlenül szeretnénk azt támogatni, hogy Magyarországhoz hasonlóan minden rászoruló gyermek legyen beoltva a leggyakoribb gyermekbetegségek ellen. Ugyanakkor ez Magyarország közegészségügyi határvédelmét is erősíti. Bármilyen álhírek érkeznek majd, szeretném leszögezni, hogy világszínvonalú, nem pedig Távol-Keleten gyártott vakcinákat hoztunk. Végül szeretném megköszönni a kárpátaljai magyar szervezetek, a vámszervek és külön Hennagyij Moszkal kormányzó, valamint a megye ukrán vezetésének együttműködését, amelyet az elmúlt években tapasztaltunk. Szeretném remélni, hogy a mostani sajtótájékoztató pozitív hírei nem csupán a kárpátaljai sajtóban jelennek meg, hanem a kijevi ukrán sajtóban is.

Mi akkor is fogunk segíteni, ha csak rossz híreket lehet Magyarországról olvasni, de nem erősíti a jószomszédi, baráti kapcsolatokat az a negatív tendencia, az a Magyarország ellenes sajtókampány, melyet az elmúlt két évben tapasztalunk

– utalt Grezsa István az egyes ukrán nyelvű médiákban korábban megjelent vádaskodó, rosszindulatú hírekre.

Hennagyij Moszkal köszönetét fejezte ki Magyarország kormányának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és Grezsa Istvánnak a Kárpátaljának nyújtott támogatásokért, melyek révén számos életet sikerül megmenteni, és beteget meggyógyítani, azon belül rehabilitálni a kelet-ukrajnai harcokban megsebesült katonákat. A negatív sajtókampányra reflektálva elismerte, hogy néhány privát központi sajtóorgánum megrendelésre valóban a kárpátaljai magyarokat teszi felelőssé Ukrajna bajaiért, holott a kárpátaljai magyarok Ukrajna lakosságának mindössze 0,04 százalékát teszik ki. Elítélte a központi médiában a kárpátaljai magyarok és Magyarország ellen folyó kampányt.

Kijelentette, számára nem Kijev és Budapest, hanem a Kárpátalja és Budapest közötti jó viszony a fontos.

– Az elmúlt két évben közel 7 millió euró értékű egészségügyi felszerelést, gyógyszert, vakcinát juttattunk Kárpátaljára. A vidék lakosságának csupán 12 százaléka magyar. Ez azt jelenti, hogy ezen összeg legalább 88 százalékát nem magyarok kapták. A rászorultság nem nemzetiségfüggő kérdés – reflektált a kormányzó szavaira Grezsa István, s megerősítette, hogy mind a gyerekek gyógyüdültetését, mind a katonák rehabilitációját folytatni kívánják. – Most áll fel az új magyar kormány. Reméljük, hogy Kárpátalja továbbra is kiemelt figyelmet fog kapni. Azt is remélem, hogy ebben nekem szerepem lesz. Már megírtuk a felkérő leveleket az említett programok folytatására. Ezek olyan humanitárius programok, melyeket akkor is folytatnunk kell, ha az államaink rosszban vannak egymással, mondta befejezésül a kormánybiztos.

dr.Bíró Erzsébet, a megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője a KISZó-nak elmondta, Kárpátalján a tavalyihoz képest ugyan javult a helyzet a védőoltások terén – főleg januárban volt kritikus a helyzet, amikor egyáltalán nem volt kanyaró elleni vakcina a megyében, s akkor is Magyarország segített – ám Pentaxim már második éve nincs egész Ukrajnában, a közeljövőben nincs is előirányozva a beszerzése.

– A két és három hónapos picik emiatt egyidejűleg három – tetanusz–szamárköhögés–diftéria, a másik popsiba a HIB és még a gyermekbénulás elleni – injekciót kapnak, egyszerre ilyen traumatizáción esik át a baba. Arról nem beszélve, hogy mindhárom vakcinának más-más ország a gyártója, ezért ha történik is valamilyen reakció, nem tudhatjuk, melyikre reagált rosszul a gyerek. A Pentaxim kiváló minőségű, amerikai gyártmányú oltóanyag, melyet egy tűszúrással és jóval kisebb rizikóval adhatunk be. Kárpátalja egész területére juttatunk az oltóanyagból. A vidéken évente kb. 17 ezer baba születik, az újraoltás kapcsán 34 ezer adagra lenne tehát szükség. Most 21 600 adag érkezett, de ígéretünk van rá, hogy további dózisokat kapunk.

Emlékeztetőül: a mostani gyógyszerszállítmányt megelőzően Magyarország kormánya 2017 lején 20 000 adag kanyaró-mumpsz-rubeola elleni, 2018 elején 8 000 adag kanyaró elleni oltóanyagot adományozott Kárpátaljának. Magyarország támogatásával újították fel a Nagyszőlősi Járási Kórház gyermekosztályát, cserélték ki a Munkácsi Megyei Gyermekkórház tetőszerkezetét, s január végén százmillió forint értékű, nyolcezer adag korszerű kanyaró elleni oltóanyaggal segítették ki Kárpátalját, 120 ezer euró értékű orvosi eszközökkel láttak el 57 családorvosi rendelőt.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó