Széljegyzet: Egy vizit margójára

A brezsnyevi időket idézte Volodimir Grojszman múlt pénteki kárpátaljai vizitje. Elképesztő előkészületek előzték meg az ukrán miniszterelnök látogatását. A helyi vezetők patyomkin álomvilágot teremtettek az ukrán adófizetők pénzén, hogy elkápráztassák Grojszmant. Jószerivel csak a fűfestés és a brezsnyevi tripla maradt ki.

Már napokkal a látogatás előtt a közösségi médiában azon viccelődtek, hogy a kormányfőt helikopteren utaztatják majd a programhelyszínek között, nehogy a kátyús utakon zötykölődjön. Végül elmaradt a helikopterezés, de a kátyúk is eltűntek, legalább is azon az útvonalon, ahol Grojszman járt. Amerre csak megfordult, rend, tisztaság és szépen felfestett utak fogadták. Egyébként Hennagyij Moszkal, a megyei közigazgatás vezetője az egyik legnagyobb bírálója a kormánynak, mostanság épp az utak állapota és a javításra elkülönített nevetséges összeg miatt fogalmazott meg éles kritikát. Gyakran a kormány szemére veti, hogy mostohagyermekként kezelik a régiót. Most ezt személyesen is megmondhatta volna Grojszmannak, ehelyett inkább azt a látszatot keltették, hogy itt minden rendben van. A legkirívóbb a burkolati jelek felfestése mellett az volt, hogy kukászsákokat tettek a közterületi szemetesekbe, természetesen csak azokon az utcákon, ahol a miniszter elsétált. De miért is lepődünk meg ezen, hisz legutóbb az ukrán first lady, Marina Porosenko miatt a kommunális vállalat emberei lemosták a Masaryk hidat.

Ha korábban miniszterelnök vagy államfő érkezett Kárpátaljára, minimum átadtak valamit, többnyire munkahelyteremtő beruházást. Most ilyen nem történt, amúgy is mostanság Budapestről hamarabb érkezik segítség, mint Kijevből. Magyarországi politikusok nemcsak piárkodni jönnek vidékünkre, többnyire hoznak, valamit. Legyen szó vakcináról, orvosi felszerelésről, gazdaságélénkítő vagy óvoda- és iskolafejlesztési programról.

A miniszterelnök első ungvári útja a Dayka Gábor Középiskolába vezetett, ahol megbizonyosodott arról, hogy a magyar gyerekek nemcsak anyanyelvüket, hanem az államnyelvet is értik és beszélik. Az oktatási törvény 7. cikkelyével kapcsolatban állítólag átadtak neki egy memorandumot, melyben összesítették a kisebbségi oktatás kapcsán felmerülő problémákat. Az elgondolás valószínűleg az volt, hogy ha már nem hozott semmit, legalább vigyen valamit…

Grojszman Kárpátalján járt néhány felfestett és befoldozott út maradt utána.

Forrás:

KISZó/Szabó Sándor

Post Author: KISZó