Megfékezhetetlen a kanyaró

A Kárpátaljai Megyei Egészségügyi Főosztály közölte, hogy a rahói járási Feketetisza községben az utóbbi napokban 49 tanuló betegedett meg kanyaróban, közülük ketten kórházi kezelésre szorulnak. A betegek állapota könnyű vagy közepesen súlyos.

Gyakorlatilag minden korcsoportból vannak betegek, kivéve a 11. osztályt. A településen az illetékes hatóságok három héten át megfigyelik a fertőzöttekkel kapcsolatba került személyeket. A kór terjedésének megakadályozására irányuló intézkedésekről soron kívüli ülésen dönt a járási rendkívüli helyzetek bizottsága. A községben az év eleje óta összesen 57-en betegedtek meg. A legfrissebb adatok szerint 2018-ban Kárpátalján 2262 kanyarós esetet jegyeztek. Az érintettek zöme – 1829 fő – 17 év alatti.

Továbbra sem sikerül megállítani az Ukrajnában egyre terjedő kanyarójárványt. Május 7. és 13.-a között újabb 1400 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ismét többen betegedtek meg, mint egy héttel korábban. A felnőttek aránya (651) most már lassan megközelíti a gyerekekét (756). Az év eleje óta már 15 261 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, közülük 9018 gyerek. Az elmúlt héten a legtöbb esetet Vinnica, Voliny, Kijev, Lemberg, Luhanszk, Rivne, Csernyihiv megyékben és Kijevben észlelték. Szövődmények következtében idén nyolcan – hat gyerek és két felnőtt – vesztették életüket. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint mióta a kanyaró felütötte a fejét, Ivano-Frankivszk megyében (2137) és Kárpátalján (2131) észlelték a legtöbb esetet. Lemberg megyében 1785, Odessza megyében 1552, Csernovicban 1081 embert kellett ellátni.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó