Megelevenedett a múlt

Mint egy időutazás, olyan volt a múzeumok nemzetközi napja alkalmából szervezett rendezvény a Lehoczky Tivadar Kárpátaljai Megyei Honismereti Múzeumban. A középkori tánc- és harcbemutató, a korhű jelmezek és az autentikus környezet sok-sok érdeklődőt vonzott az éjszakába nyúló programokra.

Több mint hétezer ember fordult meg a hétvégén a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) támogatásával szervezett eseményen az ungvári várban.

A kétnapos „Múzeumok éjszakája” rendezvényre ingyenes volt a belépés. A kiállítások megtekintése után az udvaron vidám fellépések várták az érdeklődőket.

A legérdekesebb programnak a kárpátaljai esküvő bizonyult, ami nagyon élethűre sikeredett. A magyar menyasszony és a hucul vőlegény a vidék sokszínűségéről árulkodott.

A korábbi évekhez képest jóval többen voltak, amihez az esemény színvonala és sűrűbb programkínálata is hozzájárult.

– Immár harmadszor léptünk fel az egyre népszerűbb eseményen – meséli az ungvári Ferkó Klaudia. – Az egyik tanárom, aki egyben a múzeumigazgató is, minden évben felkéri a történészeket, hogy vegyenek részt a programban. Mi, a kar diákjai a megyei népviseleteket mutattuk be. Hét pár öltötte magára a ruhákat, én természetesen magyarnak öltöztem be, mint minden ünnepségen. Amíg mi táncoltunk, a szakember elmesélte a különböző régiók öltözeteinek a jellegzetességeit és különbözőségeit, illetve némi háttértörténettel is szolgált a hallgatóságnak.

– Mi tetszett a legjobban a két nap során?
– A legtöbb ember szombat délután érkezett. Jó volt látni, hogy minden korosztály képviseltette magát. Az esti koncertre lett igazán nagy tumultus. Az ungvári rockzenekarnak nagyon örültünk. A buli majdnem este tizenegyig elhúzódott. A programok a skanzenben tartottak a legtovább.

Múzeumok éjszakája csak egyszer van egy évben, viszont a kiállítások ingyenes, csoportos látogatására máskor is van lehetőség. Az iskolák vagy társadalmi szervezetek bármikor igényelhetik ezt az UMDSZ-től.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó