Súlyosbodik a helyzet Donbászon

Napok óta egyre súlyosbodik a helyzet a Donec-medencei fegyveres konfliktus övezetében, főként a szakadár területen, Doneck és Luhanszk között nagyjából félúton fekvő, stratégiai fontosságú Horlivka városának környékén folynak súlyos tűzharcok, aminek következtében a hivatalos kijevi jelentés szerint két ukrán katona esett el és kilenc sebesült meg, a támadók közül pedig 15 fegyverest öltek meg.

Az ukrán Egyesített Erők Műveletének sajtszolgálata arról számolt be, hogy az “orosz megszálló erők” egy nap alatt összesen 53-szor sértették meg a tűzszünetet, a minszki egyezményekben tiltott, 100 milliméter kaliberűnél nagyobb tüzérségi fegyvereket is bevetve. A harcok kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára. Az ukrán fegyveres erők válaszcsapásokat mértek.

Felderítési adatokra hivatkozva Kijev közölte, hogy a Pivdenne elleni támadásra adott válaszcsapással az ukrán erők 15 támadó fegyverest likvidáltak és 13-at sebesítettek meg. Ezt szakadár források nem erősítették meg. Olekszij Aresztovics ukrán katonai szakértő az UNIAN hírügynökség által ismertetett elemzésében arra mutatott rá, hogy az ukrán fegyveres erők célja minden bizonnyal nyugatról félkörívbe zárni Horlivka városát. Így tűz alatt tarthatják az ottani “orosz megszállókat”, ezáltal jelentősen akadályozni tudják a két szakadár népköztársaság közötti fegyver- és csapatszállításokat a stratégiai szempontból kulcsfontosságú térségben.

Február végén életbe lépett a Donec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvény, amely Oroszországot agresszor, megszálló államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig ideiglenesen megszállt területekké minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet fokozatosan, április végétől pedig hivatalosan katonaivá alakult át, és új neve az Egyesített Erők Művelete lett.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó