Átadták az új beszkidi alagutat

Átadta a Kárpátalját Ukrajna belső területeivel összekötő beszkidi két nyomtávú, 1,8 km hosszú vasúti alagutat, az ország függetlensége alatt eddig épült legjelentősebb infrastrukturális létesítményt Petro Porosenko ukrán elnök.

A Beszkid vasútállomáson tartott átadási ünnepségen mondott beszédében az ukrán államfő kulcsfontosságúnak nevezte a vasúti alagút üzembe helyezését Ukrajna és az Európai Unió gazdasági kapcsolatainak fejlesztését illetően. Az ukrán államvasút évente 20 százalékkal növeli az EU-tagországokba irányuló áruszállítást – mondta az elnök. Megjegyezte, az EU-val folytatott kereskedelmi forgalom meghaladja a 40 százalékot. A beszkidi alagúton fog áthaladni a vasúton lebonyolított exportszállítások 60 százaléka, mutatott rá Porosenko.

A beszkidi vasúti alagút, amely részét képezi az 5. számú páneurópai közlekedési folyosónak, 102 millió euróból épült öt év alatt. A beruházáshoz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 40 millió dollár, míg az Európai Befektetési Bank 55 millió euró hitelt nyújtott.

Az új alagútnak köszönhetően, amely az 1886-ban épült egy nyomtávú alagutat váltja fel, az eddigi napi 47 helyett mintegy 100 szerelvény áthaladása válik lehetővé a Kárpátok vízválasztó gerincén, óránként 70 kilométeres sebességgel.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó