Lendületben a tudomány

A Momentum Doctorandus (MD) idén harmadik alkalommal vágott bele a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) közösen szervezett tehetségmentor programjába.

Az idei év újításaként a program a felsőoktatásban már részt vevő hallgatókat is érintette. Eme újítás első állomásaként Lendületben a tudomány címmel felsőoktatási mentornapot szerveztek az Ungvári Nemzeti Egyetem és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola magyar diákjainak – tájékoztat a szervezet.

A rendezvény helyszínéül az UNE Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézetének Bercsényi Miklós Könyvtára szolgált. A nap folyamán az előadók elsősorban olyan témákat jártak körül, amelyek a tanulmányaikat mesteri, illetve PhD-képzésen – akár itthon, akár külföldön – folytatni kívánó diákok számára hasznosak lehetnek.

Az első tematikus blokkban a különböző ösztöndíj-lehetőségekről és tehetséggondozó programokról volt szó. Kovály Katalin, az MD tiszteletbeli elnöke és az MTA Földrajztudományi Intézetének fiatal kutatója által moderált kerekasztal-beszélgetésen Dancs Krisztina, a GENIUS Jótékonysági Alapítvány képviselője és Kosztur András, a Momentum Doctorandus elnöke osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel. Rövid szünet után Kovály Katalin előadásával folytatódott a rendezvény, aki a pályázatírással kapcsolatos általános gyakorlati tudnivalókról beszélt a hallgatóknak, olyan kérdéseket érintve, mint a profi önéletrajz, a jól összeállított kutatási terv vagy az ütős motivációs levél. Végül Turányi Tatjána előadása következett, aki a Scientia Denique című tudományos kötet szerkesztőjeként a tanulmányírással kapcsolatos elméleti és gyakorlati tanácsokkal látta el a jelenlévőket. Az előadások befejeztével kötetlen beszélgetés alakult ki a jelenlévők, leendő mentorok és mentoráltak között.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó