Leküzdhető a vizsgadrukk?

Az érettségizők számára megkezdődött a külső független tesztelés. A megmérettetés előtti napokban a fiatalok úgy érzik, túl nagy feladat vár rájuk, hisz nagy a tét, s ettől megrémülnek, jön a szorongás, a vizsgadrukk. De milyen módszerek, gyakorlati tanácsok segíthetnek vajon annak leküzdésében? – kérdezte a KISZó Natalja Brataszjuk pszichológust.

– A szorongás tünetei egyénenként változóak, de hogyan érhetjük el, hogy bénító hatása helyett optimálisan serkentse elménket?

– A stressz, a szorongás, a teljesítmény, az elvárás és a vizsgadrukk egymáshoz igen közel álló fogalmak. Olykor pozitív, olykor negatív hatásai vannak ránk, de képesek vagyunk felvértezni magunkat ellenük. A teljesítményszorongáskor észlelt izgalom megterheli a szervezetünket, hatására nő a szívritmus, a vérnyomás, fokozódik az anyagcsere és feszültté válnak az izmok. Ezek következtében alakulhatnak ki például az izzadó tenyér, az elpirulás, a hányinger, a hányás, a hasfájás, a hasmenés, a kéztördelés, a nagy sóhajok vagy a leblokkolás, amitől a leginkább félünk. El kell érnünk, hogy csak rövid ideig szorongjunk, a legjobb, ha csak az adott napon. Ennyi stressz még serkenti a teljesítményt, mozgósítja az elmét és segítségünkre van a koncentrálásban.

– Egyes vélemények szerint a vizsga előtt egy nappal már nem érdemes tanulni.

– Ilyenkor már csak ismételni javasolt, a magoláshoz már késő van. Tisztába kell tenni a gondolatainkat, nem árt meginni egy csésze gyógynövényekből készült nyugtató teát. Érdemes jól kialudni magunkat, és reggel mindenképpen javaslok egy gyenge reggelit, ami lehet müzli, joghurt vagy akár egy tojásrántotta.

– Mit nem tanácsol a megmérettetés előtt állóknak?

– Kategorikusan ellenjavallott a nagy napon nyugtatót bevenni, bármennyire is izgulunk, ezektől ugyanis csak lankad a figyelem és aluszékonyakká válunk. Ne vegyünk fel új ruhát, a megszokott, jól ismert dolgok biztonságérzetet, ezáltal nyugalmat sugallnak.

– Milyen trükkök segítenek át a feszült helyzeteken?

– Egyfelől javaslom, hogy kapjunk be egy kis boldogsághormont, azaz csokit, ami fokozza az agyműködést. A rágógumi is segít ellazulni, levezetni a feszültséget. Megkérhetünk valakit, hogy kísérjen el a helyszínre, addig is más, semleges témákról társalgunk, s nem az előttünk álló megmérettetésre koncentrálunk. Nagyon jól bevált egy légzéstechnika, mely segít ellazítani az idegeinket és optimizálni a szervezetünk állapotát. Ehhez csukjuk be a szemünket és végezzünk néhány mély belégzést. Vagy: 10-ig számolva szívjuk be a levegőt, majd 10-ig számolva lassan fújjuk ki. Ezáltal normalizálódik a szívverés, s csökken a vér adrenalinszintje, tehát megnyugszunk.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó