Szolyva: még ég az őrláng

Szolyva festői környezetben fekszik, Munkácsot elhagyva szinte érezni a friss levegőt, ami a sok zöldnek köszönhető. Sajnos már nagyon kevés magyar él, a településen mégis működik magyar óvoda, ahová 28 gyermek jár.

Nemrég különleges alkalomra került sor a gyermekintézet udvarán, a Szolyvai Magyar Kulturális Szövetség itt rendezte meg a családi napot immár harmadszor. Fekete Krisztián, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, a rendezvény főszervezője elmondta, a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának köszönhető, hogy a Petőfi Sándor Program keretében részt vehet kárpátaljai alkalmak megszervezésében.

– Tavaly októberben szüreti mulatságot szerveztünk, ezt követte a kalapos bál, és most már havonta tart összejöveteleket a Szolyvai Magyarok Klubja. A mai egyben záróalkalom is, hiszen a Petőfi Program május 31-én befejeződik – számomra is –, viszont szeptembertől ismét folytatjuk a munkát – mondta az erdélyi származású fiatalember.

– A szolyvai magyarság a lakosság alig két százalékát teszi ki, éppen ezért dicséretes, hogy ilyen összefogást mutatnak – fogalmazott Gulácsy Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, megyei képviselő. Azt kívánta a maroknyi magyarságnak, maradjon meg nyelvében, hitében, ápolja tovább a közösséget.

A beregszászi külképviseletet Békésiné dr. Lukács Angéla konzul képviselte. A diplomata kifejtette, a családi nap fontos esemény. Az, hogy együtt lehet a család, több generáció, hogy beszélhetünk magyarul, hogy őrizzük a hagyományainkat, nagy erőt ad.

Héder János, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főjegyzője kifejtette, régóta visszajáró vendég Szolyván, voltak esztendők, amikor több nyarat is e csodálatos vidéken töltött.

– Ismerem az itteni emberek a küzdelmét, harcát, tudom, hogy nem egyszerű megtartani az identitást és megtenni mindent azért, hogy égjen az őrláng.

Azzal, hogy van itt egy református óvoda, hogy képviseljük a keresztyénségünket, magyarságunkat, azért tesszük, mert a mi népünknek a rendeltetése nem hiábavaló, az Isten kijelölte a helyünket. Isten sok mindent adott a magyar népnek, sok értéket, amivel gazdagítottuk Európát, gazdagítottuk a környezetünket. A mai nap is gazdagabbá tesz bennünket – hangsúlyozta a lelkész.

Horkay László sokáig a szolyvai gyülekezetben szolgált, most is meleg szavakkal üdvözölte a helyieket. A KRE korábbi püspöke örömmel emelte ki, a ma élő fiataloknak lehetőségük van Bibliával a kezükben hallgatni az istentiszteletet. Ezt értékelni kell, és arra tanítani a gyerekeket, hogy ezt adják át az ő csemetéiknek is.

– A ma élő gyermekeknek jobb sorsot kívánok Istentől, mint amilyen nekünk volt annak idején, de a sok küzdelem ellenére mégis felnőttünk. Megtanultunk tisztelni mindenkit, mert embert láttunk a másikban is. Az kellene, hogy ez ma is így legyen, lássuk meg az embert a másikban, tiszteljük a másikat, mert csak így lehet becsületesen, boldogságban élni – mondta a nyugalmazott püspök.

A nap folyamán a kisebb gyerekek ifj. Hidi Endrének köszönhetően kézműves foglalkozáson vehettek részt, a nagyobbak Szilaj András segítségével az íjászattal ismerkedhettek meg. A felnőtteket sem hagyták unatkozni, elsőként Popovics Béla helytörténész előadását hallgathatták, majd Májusi szerenád címmel Jevhen Csanko szolyvai harmonikaművész mutatkozott be. A nap táncházzal zárult, a talpalávalót a Sodró néptáncegyüttes húzta.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó