ZNO: a visszhangok biztatóak

A múlt évhez képest az idén több magyar végzős van vidékünkön – tűnik ki a megyei oktatási és tudományos főosztály év végi összegző-elemző statisztikájából. A legtöbb intézményben a napokban szólalt meg az utolsó csengő. Ettől függetlenül az érettségizők már javában a külső független tesztelés (ZNO) vizsgalázában égnek.

Ukrajnában a hatályban lévő rendelet szerint minden tanintézmény egyénileg határozhatja meg, mikor kívánja megrendezni az évzáróját. Idén a legtöbb iskolában erre az eseményre május 25-én, azaz pénteken került sor.

A ZNO május 22-én startolt, és június 13-ig tart. Az elmúlt évekhez hasonlóan a középiskolai végzősök állami összegző atesztációs (DPA) jegye a ZNO-n írt három tantárgy (ukrán nyelv és irodalom, matematika vagy Ukrajna története, illetve egy harmadik, szabadon választott tantárgy) eredményéből lesz kiállítva. Újdonság, hogy az ukrán nyelv és irodalom DPA-vizsgát az idén már a szakközépiskolák és koledzsek végzősei is ZNO formájában írják.

Kárpátalja 667 középiskolájában ez éven 160 620 diák fejezi be a tanévet.

– Idén megyénkben 11 757 tanuló jelentkezett a külső független tesztelésre.

Ennyien írnak tehát ukrán nyelv és irodalom ZNO-t – jegyezte meg Hanna Szopkova, a megyei oktatási és tudományos főosztály vezetője. – Közülük 7581 idei ballagó, 413 tavalyi végzős, 1494 szakközépiskolai érettségiző, 2269 pedig az I-II akkreditációs felsőoktatási intézmények (koledzsek) diákja.

A tantárgyakból 1659 (köztük 1434 magyar, 172 román, 53 orosz nemzetiségű) személynek kell fordítást készíteni.

A kötelező ukrán nyelv és irodalom vizsga után most is a történelem a második legnépszerűbb. Az oktatási főosztály vezetője kifejtette, biztos abban, hogy az érettségizők sikeresen fognak vizsgázni, mivel sok energiát fektetnek a felkészülésbe. Hozzátette: az első megpróbáltatás, a matematikateszt után biztató visszhangokat hallani. Aki tanult, az jó eredményre számíthat, mivel a tesztek a tantervnek megfelelően voltak összeállítva.

– Hol fogják írni az új, hallás utáni szövegértési részt is tartalmazó idegen nyelv vizsgát?
– Idén 1869 tanuló választotta az angol érettségit. Ahhoz, hogy minden a megfelelő módon működjön, az oktatási osztály azokba az intézményekbe, ahol idegen nyelvi vizsga fog folyni, beszerelték a szükséges hangeszközöket. Ungváron 45 tesztközpontban, Munkácson 41-ben, a Nagyszőlősi járásban pedig 47 helyszínen zajlik majd a vizsgáztatás.

Arra a kérdésünkre, milyen pedagógusokból van hiány a megyében, Hanna Szopkova a Kárpáti Igaz Szónak elmondta: az oktatási törvény értelmében minden intézmény önállóságot kapott. Mind költségvetési, mind foglalkoztatási függetlenséget élveznek. Ennek fényében mi nem rendelkezünk ilyen adatokkal. Kizárólag a tanév végén elkészített és benyújtott számlázás után látjuk át a helyzetet. Viszont a káderkérdést minden esetben az iskola igazgatósága rendezi, nekünk ebbe nincs beleszólásunk.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó