A nagy kirándulás

A Técsői Magyar Tannyelvű Líceum diákjai számára a május a természetvédelemről, a környezettudatos életmódról szólt. Az érdekes és tanulságos rendezvénysorozat kitalálója és szervezője Dejneka Katalin biológia-kémia szakos tanárnő volt. Sokan vettek részt a környezetvédelmi versenyen. Igyekeztünk segíteni egymásnak prezentáció-, projekt- és videókészítésben.

Végül is mindenki nyertes volt: akik tényleg sokat dolgoztak, s felkészültek az előadásra, azok sok tudással lettek gazdagabbak, a hallgatók pedig rengeteg érdekes információhoz jutottak általuk. Az első díjat Dankánics Elina 3.B osztályos tanuló nyerte, aki gyönyörű szép videókkal és prezentációval készült. A 2. és 3. helyre két negyedikes: Krompotics Dávid és Titor Zoltán került. A legjobbak kiránduláson vehettek részt Nagyugolyka (Velika Uholjka) faluba, mely csodálatosan szép tájakkal lepett meg minket.

Szerdán kora reggel indultunk. Amikor a természetvédelmi terület határához értünk, a turistavezető – Vovcsok Vitalij – elmagyarázta, hogyan kell viselkedni az erdőben. Útközben sok érdekes dolgot láttunk. pl: szalamandrát, tiszafát, egy irgalmatlan nagy sziklát, a Szénaboglyát (Kopica), ami üledékes kőzetekből alakult, s 72 méter. Voltunk a vízesésnél, szemügyre vehettük a pisztrángokat és a vaddisznókat, s azokat megetethettük. Ellátogattunk egy múzeumba is, ahol megnézhettünk egy igazi ukrán házat, s ahol a diákjaink és a tanáraink beöltözhettek az ukrán népviseletbe. Sok vidám pillanatot éltünk át.

De a legnagyobb meglepetés a Tejes Kő (Molocsnij Kaminy) barlang volt. Itt megtudhattuk, hogyan éltek az őseink a 22 méter magasságú, kétszintes, néhány szobás képződményben. Ez Kárpátalja egyetlen ilyen barlangja. Kishazánkban sok érték van, például megcsodálhattuk az 550 éves bükkfát. Szívből javaslom mindenkinek, hogy látogasson el erre a helyre.

Az összes tanuló nevében meg szeretném köszönni tanárunknak, Dejneka Katalinnak, hogy megszervezte ezt a kirándulást. Az út nehéz és fárasztó volt, de amit láttunk, az mindenért kárpótolt. Köszönetet szeretnénk mondani az igazgatónknak, Ambrus Istvánnak is, aki az utazási költségeket fedezte. Hálásak vagyunk Vitalij Vovcsoknak, aki sokkal érdekesebbé tette a kirándulásunkat és a másik túravezetőnek, dr. Simon Sándornak, aki végig „osztozott velünk a nehézségekben”, valamint Bodák Hajnalka ukrántanárunknak is.

Utóirat tőlem…
Lépjetek ki a komfortzónátokból, kiránduljatok, vándoroljatok! Hiszen a világ, a természetünk annyira gyönyörű! Igen, nehéz, igen, esetenként nagy fáradsággal jár, de mégis menjetek, igyekezzetek megismerni a Földet! Minden új város, új ország, új csúcs nagyobbá, s erősebbé tesz bennünket. A Földünk annyira szép, hát használjuk ki a lehetőséget, hogy e szépség által a mi lelkünk is megszépülhessen!

Veiner Viktória,
a Técsői Magyar Tannyelvű Líceum végzős diákja

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó