Vérke: terv van, csoda kellene

A Beregszászt átszelő Vérke-csatorna valamikor fürdésre is alkalmas volt, nagyszüleink, de még a szüleink is strandoltak a tiszta, szinte átlátható vízben. Sajnos ez mára már csak emlék, a Vérke évről évre koszosabb, büdösebb. Bosszantó, hogy az emberek szennyüket a folyóba vezetik, nem gondolva a következményekre, arra, miben nőnek fel saját gyermekeik. A csatorna több szakaszán pet palackok hegye villan ki a vízből, csoda, hogy a vadkacsák még egyáltalán költenek e helyeken. A kérdésre: van-e erre az évek óta fennálló problémára megoldás, Galajda Józseftől, a Kárpátvíz Kft. vezérigazgatójától vártuk a választ.

– Sok éves gondról van szó. Sajnos sok a törvénysértő, akik több helyen is a csatornába engedik a szennyvizet. Nincs kiépítve a csatornarendszer, de vannak olyan utcák, ahol ez már működik, mégis beleengedik a Vérkébe a szennyvizet. A szennyvíztisztítónk csupán 35 százalékos (mechanikus tisztítás) tisztítást végez, de nemcsak nálunk van így, ez megyei, sőt, országos probléma. S az a vízművezető, aki azt mondja, nála kitűnően dolgozik a szennyvíztisztító, az nem teljesen mond igazat – állítja Galajda József.

– Bár a szennyvíztisztító teljes felújítására elkészült egy közel 150 millió hrivnyás tervdokumentáció, nyilván ekkora összeggel a város nem rendelkezik, ezért pályázni szeretnénk, ha lesz ilyen jellegű kiírás. Ennyivel vagyunk csak előrébb a többi várostól, mert azoknak még tervdokumentációjuk sincs. Ennek az elkészítése is közel egymillió hrivnyába került. Amennyiben megkapjuk a kívánt összeget, akkor már valóban hozzá lehetne látni a munkához – tette hozzá a szakember. Addig pedig nincs más kiút, mint elviselni a csatorna bűzét, ami nyáron még intenzívebb. Sokan panaszkodnak emiatt, nyilván azok, akik vétlenek, és semmi közük a folyó szennyezéséhez, de olyanok is szóvá tették már ezt, akik nagy valószínűséggel maguk is ludasok a víz bűze miatt.

Korábban a városvezetés felvetette, hogy szakaszosan megtisztítják a csatornát, de szakemberek szerint azt úgy nem lehet megvalósítani.

A Vérke ugyanis a 36 kilométer hosszú, abból tíz kilométer szeli át a várost, és már ide szennyezetten érkezik meg a víz, hiszen Borzsova, Nagymuzsaly és Nagybakta is oda engedi a szennyét.

Eddig 3,6 kilométernyi szakasz két partját kövezték le (a strandhídtól a Pacsirta étteremig). Reméljük, csoda történik, és egyszer lesz elegendő pénz arra, hogy a csatornát teljes egészében megtisztítsák, partjait rendbe rakják.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó