Mit eszünk a primőrökkel?

Az emberek úgy gondolják, a tavaszi primőr a legegészségesebb vitaminforrás. Nos, ez koránt sincs így. A melegházakban, fólia alatt nevelt zöldség étvágygerjesztő ugyan, gusztusos is, hisz “mindent” megkapott a fejlődéshez, ám rengeteg műtrágyát és növényvédő szert tartalmaz.

A szakemberek szerint idén eddig némileg kevesebbszer fordult elő, mint tavaly, hogy az emberek mérgezéses tünetekkel fordultak orvoshoz, melyeket a primőr zöldségek vagy szamóca fogyasztása után észleltek. Szvitlana Pica, az egykori Köjál, jelenleg az egészségügyi minisztérium kárpátaljai laboratóriumának igazgató-helyettese elmondta, ők a piaci standokon kínált termékeket csupán bejelentések alapján vizsgálják át, ezért történhet meg, hogy eladásra kerülnek az egészségre veszélyes mértékben nitrátokkal telített „finomságok.”

Pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy a termelők nem tartják be az élelmiszerbiztonsági előírásokat, mint az, hogy a megyei infektológiai kórház jelenlegi páciensei közül több gyomormérgezés miatt szorul kezelésre. A baktériumok és vírusok okozta megbetegedéseken kívül jelenleg a korai zöldségek okozzák a legtöbb panaszt. Főként a sok nitrogénműtrágya jelent nagy veszélyt. A fóliasátrakban, üvegházakban a talaj mindig tele van fölhalmozott nitrátvegyületekkel. A káposzta, paradicsom, uborka stb. úgyszintén töményen tartalmazza mindezt. A nitrátvegyületek a szervezetben nitritekké alakulnak át, amik rákkeltők.

– A csecsemőkre a nitrátokban gazdag primőr közvetlen életveszélyt jelent. A gyerekek oxigénszállító hemoglobinstruktúrája még kialakulatlan, sérülékeny, a nitrátvegyületek a hemoglobinhoz kötődve blokkolják azt, s súlyos megbetegedéseket okoznak.

Ezért tizenkét éves korig nem ajánlatos megkóstoltatni velük a korán termett élelmiszereket – magyarázza Mincsuk Alexandra gyermekorvos.

A szakemberek szerint elsősorban azok észlelnek fúvódást, émelygést, rosszullétet, akik hirtelen beleszabadulnak a primőrökbe, viszont gyenge az emésztőrendszerük, krónikus epe- vagy hasnyálmirigy-betegségekkel küzdenek. A mértékkel fogyasztott friss zöldség ugyanis nem okoz panaszt. Egy nap folyamán kilogrammonként 5 milligramm nitrát szervezetbe jutása a megengedett mennyiség. Ez azt jelenti, hogy mondjuk egy nyolcvan kilogrammos ember naponta 400 milligrammnyi nitrátot vehet magához büntetlenül. Mérgezést az étellel egy adagban bevitt 600-650 milligramm okozhat. A nitrátok, mint említettük – önmagukban nem veszélyesek, a gondot a szervezetbe jutásuk után az általuk termelt nitritek okozzák, melyek blokkolják a sejtek lélegzését. Ezért nagyon fontos a mértékletesség.

– A tavasz első csemegéinek fogyasztásakor érdemes betartani néhány szabályt. Elengedhetetlen, hogy felhasználás előtt alaposan mossuk meg azokat – figyelmeztet Szvitlana Pica. – Termesztésük, szedésük és szállításuk közben ugyanis számos mikroorganizmus telepszik meg rajtuk, melyeknek egy része bélfertőzést okozhat. Mindig vágjuk le a töveket, amit lehet, hámozzuk meg, mivel a mérgező anyagok többnyire a zöldségek héjában és tövében halmozódnak fel.

25 százalékkal csökkenti a vegyszerek mennyiségét az áztatás, amit legalább kétszer 15 percig végezzünk. Némileg a párolás is semlegesíti a hatásukat.

A zöldségek különböző mértékben „szippantják” magukba a nitrátokat, tudtuk meg a szakembertől. A legveszélyesebb ebből a szempontból a saláta, a cékla, a kapor, a spenót, a retek és a zöldhagyma. Némileg kisebb a kockázat a karfiol, a káposzta, a cukkini, a torma, a sárgarépa, az uborka fogyasztásakor. Legkevésbé vevő a méregre a kelbimbó, a zöldborsó, a paszuly, a paprika, a burgonya és a paradicsom.

Bármennyire is szenvedünk tehát a vitaminhiánytól, ne rohanjunk a piacra megvenni a drága, ám kívánatos primőrárut! Várjuk meg nyugodtan a szántóföldön termesztett zöldséget, abban egészen bizonyosan kevesebb a káros nitrátvegyület, illetve a növényvédőszer-maradvány!

Ha pedig gyanúsnak találják a fogyasztásra szánt zöldséget, ne restelljék bevizsgáltatni. A nitráttartalmat 25 hrivnyáért állapítják meg a laboratóriumban. A kórházi kezelés ennél jóval többe kerül!

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó