Időutazás Beregszentmiklóson

Évszázadokat repültek vissza az időben azok, akik az elmúlt hétvégén ellátogattak a beregszentmiklósi várkastélyba. A magyar történelemmel átitatott falak között a hétvégén immár hatodik alkalommal rendezték meg a középkori kultúrát felelevenítő Ezüst Táltos nemzetközi fesztivált.

A Munkácstól 15 kilométerre erődítménybe – ahol Zrínyi Ilona és Thököly Imre örök szerelmet fogadott egymásnak – az idén a helyi hagyományőrzők mellett az ország számos más pontjáról, illetve Magyarországról és Szlovákiából is érkeztek csoportok. Az esemény lovagi felvonulással kezdődött, a fesztivált Bartos József, a várkastély lelkes megmentője nyitotta meg. Az elkerített csatatéren izgalmas lovagi tornák, látványos vetélkedések játszódtak le a hagyományőrzők között. A kardpengék és csatabárdok csengésétől volt hangos a vidék. A csatajeleneteket lovasbemutató követte, a gyönyörű hátasok elkápráztatták a nagyérdeműt.

A korhű ruhákba öltözött hölgyek középkori zenei kíséret mellett idézték meg az egykori bálok hangulatát és pompáját. A muzsikát a magyarországi Hollóének Hungarica és a fehérorosz Irdorath zenekar szolgáltatta. Az érdeklődőket a látványos bemutatókon felül kirakodóvásárral és még számos színes programmal várták, a középkori étkeket is meg lehetett kóstolni.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó