Nemzetközi Tisza ETT konferencia

A Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás (Tisza ETT) „Ukrajna euro-atlanti integrációjának segítése Kárpátalja példáján keresztül” elnevezésű konferenciát rendezett Ungváron. A nívós összejövetelnek kárpátaljai, magyarországi és Brüsszelből érkezett résztvevői is voltak.

A magyarországi Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány pénzügyi támogatásával megvalósult rendezvényt Jevcsák Judit, a Tisza ETT igazgatóhelyettese nyitotta meg. Ismertette a megbeszélés célját, amely többek között a konkrét fejlődési javaslatok prezentálását és az adminisztratív, gazdasági, valamint kulturális szférában való együttműködés támogatását foglalta magába a szomszédos országokkal. Ezt követően Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese köszöntötte a jelenlévőket és beszélt a Tisza ETT eddigi eredményeiről.

Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere és Hennagyij Moszkal, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás elnöke is megosztott néhány gondolatot a régió fejlesztési lehetőségeiről. Volodimir Usztimenko, Ukrajna Nemzeti Tudományos Akadémiája Jogi és Gazdaságtudományi Kutatások Intézetének igazgatója pedig a társulás problémamegoldó hatékonyságáról beszélt.

A szakmai előadások során elsőként Slaven Klobučar, az EU Régiók Bizottsága EGTC Platform Titkárságának adminisztrátora szólalt fel, aki a 72 EGTC közül néhányat kiemelve mutatta be a társulások sikerességét. Megjegyezte: fontos Ukrajna európai integrációs törekvéseinek támogatása.

Buhajla József bemutatójában a magyar kormány támogatásait részletezte. Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja kiemelte, ezek a Kárpátaljának nyújtott jelentős támogatások nemzetiségtől függetlenül mindenkit érintettek az elmúlt időszakban.

Szakács Áron, a Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program Közös Technikai Titkárságának igazgatója elárult egy jó hírt is a HUSKROUA program prezentációja során: a Tisza ETT hozzájuk benyújtott pályázata a támogatásra javasoltak listáján szerepel.

Témába vágó előadást tartott még dr. Loppert Balázs, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának konzulja, Miroszlava Lengyel, az Ungvári Nemzeti Egyetem rektorhelyettese, Kiss Éva, az UNE Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézet történelem tanszékének vezetője, Volodimir Prihogyko, az UNE Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Kar vezetője, Jaroszlav Lazur, az UNE Jogi Karának dékánja, valamint Kisari Bettina, a Fiatal Diplomácia társadalmi szervezet önálló részlegének elnöke.

S. R.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó