Újabb kárpátaljai tagokkal bővült az MSÚSZ

A napokban tartotta kétnapos kongresszusát a Magyar Sportújságírók Szövetsége, amelynek helyszíne május 28-án és 29-én a hírös város, Kecskemét volt, azon belül is a szecessziós Városháza gyönyörű díszterme. A kárpátaljai küldöttség öt személlyel képviseltette magát az eseményen.

A kongresszus előtt a résztvevők rövid városnézés keretében megismerkedtek Kodály Zoltán szülőhelyével. Ez után a Városházán a helyi önkormányzat jóvoltából állófogadáson vehettek részt, a könnyű ebéd után a díszteremben volt a kongresszus hivatalos része. Elsőként a kínai kórusolimpián aranyérmes, az idén 20 éves Aurin Leánykar koncertjét hallgathatták meg. Ezt követően a szövetség elnöke, Szöllősi György köszönte meg a kecskemétieknek a vendéglátást, és üdvözölte a határon túlról – Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról érkező magyar kollégákat.

A házigazdák nevében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester hangsúlyozta: a város sokat tesz a sportéletért, s a befolyt adóbevételek 25 százalékát fordítja annak támogatására.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében megjegyezte, Kecskemét nagyon sportos város, amely tele van hagyományokkal, a Nemzet Sportolói között is akad olyan, aki innen indult. Hangsúlyozta a sportújságírókkal való szoros együttműködés fontosságát, mert “közös célunk, hogy a magyar sport minél több sikert érjen el” – fejtette ki. Elmondta, a kormány továbbra is elkötelezett a sportot népszerűsítő programok iránt, s ebben elengedhetetlen a sportújságírók szerepe, majd hozzáfűzte, bízik benne, hogy munkájukat ezentúl is magas szinten fogják végezni, s szakszerű, de egyben közérthető tudósításokat készítenek.

“Ti vagytok azok, akik a magyar sport jó hírét keresztül-kasul viszitek az országban” – kezdte beszédét Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. Emlékeztetett arra, hogy tavalyi megválasztása után az egyik első útja éppen a győri sportújságíró kongresszusra vezetett.

A fórumon szó esett az október 20. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő budapesti birkózó világbajnokságról is. Komáromi András, a kesport.hu alapító-szerkesztője a népszerű kecskeméti sporthonlapról tájékoztatta a résztvevők.

Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ első alelnöke, az AIPS végrehajtó bizottságának tagja a nemzetközi szövetség május elején Brüsszelben tartott kongresszusáról informálta a tagságot. Végül az AIPS új médiadíjáról beszélt, amelyre bárki anyanyelvén pályázhat, legfeljebb két anyaggal.

A program az MSÚSZ évi rendes közgyűlésével folytatódott. A hagyományoknak megfelelően a rendezvényen átadták az MSÚSZ idei díjait és szakmai kitüntetéseit. Számunkra, külhoni magyar újságírók számára, fontos pillanat volt, amikor Szöllősi György és Csisztu Zsuzsa ünnepélyes keretek közt átadta az új külhoni tagoknak a sajtóigazolványokat. Az együttműködési megállapodást az MSÚSZ és Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetsége (MÚKSZ) tavaly Győrben írta alá. Első körben öt kárpátaljai – Dunda György, Kőszeghy Elemér, Nigriny Szabolcs, Szabó Sándor és Zunko Barnabás fotóriporter – magyar sportújságíró jutott MSÚSZ-igazolványhoz. Ezúttal három új kárpátaljai taggal bővült a szövetség. Iváncsik Attila, a regionális rádió és televízió csatorna magyar adásainak főszerkesztője és Jakab Lajos, a Kárpátinfo hetilap sportrovatának szerkesztője a helyszínen, Horváth Sándor, lapunk főszerkesztő-helyettese pedig utólag kapta meg igazolványát.

Az esemény zárásaként a résztvevők autóbuszokkal a felsőlajosi Új Tanyacsárdába utaztak. A finom vacsora után kötetlen beszélgetésekkel fejeződött be az első nap programja.

A résztvevők reggel három irányba indultak el, ugyanis három helyen is kipróbálhatták sporttudásukat. A gokartversenyt a BrizdoKart Gokart Stadionban rendezték, a kosárlabda dobó-versenynek a Mercedes-Benz Sport Akadémia adott otthont, míg a sajtómunkás focisták a Széktói Stadionban döntötték el, melyik csapat nyeri ebben az évben a Hoffer-kupa kispályás tornát.

A gokartversenyen Kárpátalját Szabó Sándor képviselte. Az időmérő után a negyedik rajtkockából indulhatott a 10 körös versenyen. Már az első körben az élre állt, megelőzve az előtte haladókat, sokáig vezetett is, ám végül igen szoros versenyben másodikként ért célba. Az első helyen Sus Róbert, a FourFourTwo, a harmadikon Pajor István, a Hetek munkatársa végzett.

 

A kispályás torna idei győztese a Nemzeti Sport lett, megelőzve a Nemzeti Sport Online csapatát, a harmadik helyen a házigazda Kecskemét végzett. Kárpátalja létszámhiány miatt külön csapattal nem képviseltette magát a hat csapatos megmérettetésen. Dunda György és Jakab Lajos ugyanakkor légiósként erősítette az erdélyi kollégák által alkotott PRESSing csapatát, mely utolsó helyen zárta a tornát, de ahogy Pierre de Coubertin, az újkori olimpizmus atyja mondaná: „ Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!”.

Jövőre Budapest lesz az ünnepi Sportújságíró-kongresszus házigazdája.

KISZó-tudósítás

Kecskemét–Ungvár

Forrás:

KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó