Búcsú betűországtól

Szinte észrevétlenül elmúlik a tavasz, és vele együtt véget ér a tanév is. Az elsősök megyeszerte ünneplőbe öltözve búcsúznak az ábécétől, adnak számot az első évben szerzett tudásukról.

Így történt ez a Técsői Hollósy Simon Középiskolában is, ahol szeptemberben 68 gyerek kezdte meg a tanulmányait. Most 64-en tanulnak a három első osztályban. Év közben három gyereket átírattak az ukrán iskolába, s most még egy szülő jelezte, hogy kivenné a gyerekét. Az egyik család külföldre költözik, egy másik szülő pedig arra hivatkozva, hogy korán adta iskolába, ismét első osztályba járatná a gyerekét, ugyanitt – mondja Pávlik Tünde igazgatóhelyettes.

A gyerekek élvezték a szereplést, sugárzott róluk a büszkeség és az igyekezet, szépen érthetően szavalták a versikéket, énekelték a dalokat. A szülők sem izgultak kevésbé, büszkék voltak csemetéikre és jól sikerült szereplésükre.

Hamar elrepült ez az év – mondja Szuhai Ágnes, az 1.A osztályos Tomi édesanyja. – Szerencsére sokkal könnyebbnek bizonyult, mint vártuk. Eleinte adódtak problémák a leckével, a fiam nem igazán értette, miért kell még otthon is tanulnia, de hamar megszokta. A tanító nénivel is nagyon elégedettek vagyunk, odafigyel a gyerekekre, mindenben segíti és bátorítja őket.

Nekünk is hamar elrepült az év, s mi tagadás, elég nehéz volt – sóhajt Talapko Alekszandra, az 1. C osztályos Gyuszika anyukája. A fiunk úgy ment iskolába, hogy jóformán csak pár szót tudott magyarul. Igazán elégedettek vagyunk a tanító néni munkájával. Látszik a gyereken a fejlődés, a nyelvi nehézségek ellenére is szeret iskolába járni. Eloszlott az a félelmem, hogy esetleg másik iskolába kell majd íratnom.

Bökényi Magdolna

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó