Hová tűnnek el a gyerekek?

Az anyaországban május utolsó vasárnapján méltatják a gyermeknapot, világszerte a hónap végén hívják fel a figyelmet az eltűnt gyerekek problémáira. Az elcsellengő kiskorúakról először az Egyesült Államokban emlékeztek meg az 1979. május 25-én New Yorkban elveszett 6 éves kisfiú, Etan Patzra és sorstársai kapcsán. Vajon mi visz rá egy kiskorút, hogy elszökjön otthonról, s milyen veszélyek leselkednek csemetéinkre most, hogy nyakunkon a szünidő? – kérdezte a KISZó Natalja Brataszjuk pszichológust.

– Évente több ezer gyerek eltűnését jelentik be. Kárpátalján idén már 65-en csellengtek el. Többségük szerencsére néhány napon belül előkerül. Melyek az e cselekedetekhez vezető leggyakoribb okok?
– Sok gyerek olyan családban él, melyből hiányoznak a boldog, teljes értékű fejlődésükhöz szükséges körülmények. Miközben a felnőtteknek az lenne a dolguk, hogy gondoskodjanak testi-lelki biztonságukról, sokszor ők maguk jelentik a legnagyobb veszélyt. A kiskorúak olykor azért menekülnek el, hogy felhívják a figyelmet arra, valami nagyon nincs rendben köztük és szüleik között. Gyakori, hogy az elvált szülők csemetéi állnak odébb, amikor a felek megtiltják, hogy volt társuk találkozzon a gyermekkel. Számos esetben csak a játékba való belemerülés, a kalandvágy vagy valamilyen apróbb sértődés, veszekedés vezet a szökéshez. Az elcsatangolások gyakori oka a félelem a tanulmányi eredmények miatti esetleges felelősségre vonástól: az eltűntként körözöttek 40-50 százalékáról derül ki utóbb, hogy iskolai kudarcok miatt indult neki a nagyvilágnak.

– A nyári szünidő különösen nagy gondot okoz sok szülőnek, hisz nem tudja megoldani csemetéje folyamatos felügyeletét. Milyen veszélyek leselkednek ilyenkor a kiskorúakra?
– A felügyelet nélkül maradó fiatalok saját magukra és kortársaikra is veszélyt jelentenek. Az utak mentén játszanak, tiltott helyen úsznak, tüzet gyújtanak, veszélyes épületekre másznak stb. A kamaszok, akik odébbállnak otthonról, pénz és jövedelem nélkül gyermekprostitúció vagy más bűncselekmény áldozataivá válhatnak. Ezért van égetően nagy szükség a nyári táborokra. Az iskolák területén működnek ilyenek, ám a fiatalok, akik az év folyamán egyébként is folyton oda járnak, nem szívesen töltik szabadidejüket is a suli falai között. Ilyenkor jöhetnek szóba a volontőrök, az egyházi és a cserkésztáborok, ahol odafigyelnek rájuk, míg a szülők munkában vannak. Ám mivel ezek a lehetőségek többnyire fizetettek, a jelenlegi gazdasági krízisben a biztonságos felügyelet helyett bizony sok gyerek nyakába kerül kulcs.

– Mit tehet a szülő annak érdekében, hogy csemetéjének eszébe se jusson kereket oldani?
– Elsősorban szeretni kell a gyerkőcöket, minél több időt kell velük tölteni, legyen szó közös játékról, horgászatról, sütésről vagy takarításról. A lényeg, hogy együtt csinálják. Készítsenek heti tervet számukra, adjanak feladatot nekik, legyenek ötletesek és fantáziadúsak.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó