A helyzet változatlan: szezon van, strandok nincsenek

Az idei nyár sem hozott javulást a nyíltvízi strandolást kedvelő kárpátaljaiak számára. A kánikulában az emberek többsége víz mellett igyekszik felüdülést találni. Az erre alkalmas, hivatalosan jegyzett helyek azonban továbbra is hiánycikknek számítanak: vidékünkön mindössze öt engedélyezett, az alapvető biztonsági kellékekkel felszerelt vadvízi fürdőző hely áll a polgárok rendelkezésére.

Mint arról Natalija Batir, a megyei állami katasztrófa-elhárítási szolgálat sajtósa beszámolt, szomorú adatokkal kezdődött az idény. Már napokkal a strandszezon hivatalos nyitása előtt vidékünkön 17-en fulladtak vízbe. Aggasztó számadat, mert az előző év azonos szakában öt esettel számoltak. A teljes idény alatt alig valamivel többen, 23-an lelték halálukat folyókban, tavakban. Igaz, az idei tragédiák egy része nem strandolás közben történt.

Május utolsó hetében például sodródó holttestet vettek észre a Tarac medrében. A tetemet a vízi mentők emelték ki a folyóból. Mint kiderült, a néhai 61 éves férfi napokkal korábban eltávozott otthonából, és azóta nem adott magáról életjelet. Halálát fulladás okozta. Azt azonban nem sikerült tisztázni, miként került a vízbe.
Évente felmerülő kérdés, miért nincs vizekben gazdag régiónkban több lubickolásra alkalmas, biztonságos hely. A hivatalos szerv sajtósa szerint ennek elsősorban az illetékesek nemtörődömsége az oka.

– Nyíltvízi strandok kialakítása a járási és városi önkormányzatok feladata lenne – jegyzi meg. – Ám a kijelölt helyeken csak azt követően függeszthetik ki a „strand” feliratot, ha a búvárjaink átvizsgálták az adott folyószakaszt és megtisztították azt a víz alatti veszélyes tárgyaktól. Az engedélyeztetéshez más szakszolgálatok, például a Köjál jóváhagyására is szükség van. Továbbá ezeket a helyeket el kell látni a legfontosabb biztonsági és higiéniai kellékekkel, valamint vízimentőket is kötelező alkalmazni.

A szakember szerint az önkormányzatok vajmi keveset törődnek a közelgő strandszezonnal, illetve a fürdőhelyek kialakításával.

Jelenleg úgy fest a dolog, hogy ezen a nyáron sem lesz a tavalyinál több hivatalosan engedélyezett nyíltvízi strand, hisz másutt nem teremtették meg az üzemeltetéshez szükséges feltételeket.

A katasztrófa-elhárítás búvárai igyekeznek minden lehetőt megtenni azért, hogy tragédiáktól mentesen teljen a nyár. A minap életmentésből rendeztek gyakorlati bemutatót. A fuldoklók kimentéséért ugyanis a közelben tartózkodók tehetik a legtöbbet. Sajnos sokan nem tudják, miként kell úgy segíteni a bajbajutotton, hogy közben ne veszélyeztesse a saját életét. A felvilágosítás tehát szó szerint életbevágó.

A sokéves tapasztalat szerint a legtöbb áldozatot a Tisza, a Latorca és a Borzsa szedi. Nem véletlen tehát, hogy a baleseti statisztikát is a Beregszászi, a Munkácsi és a Nagyszőlősi járás vezeti.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó