KárpátHázas utómajális Nagymuzsalyban

Nem mindennapi eseményre került sor nemrég Nagymuzsaly határában. Péter Csaba, a KárpátHáz Civil Szervezet kuratóriumi elnöke, megyei képviselő úgy döntött, egy majálist idéző, tanévzáró ünnepségre hívja össze azokat az embereket, akik nap mint nap azért fáradoznak, hogy megmaradjunk szülőföldünkön magyarnak, hogy a felnövekvő nemzedéknek legyen jövője e szép vidéken.

A hangulatos rendezvény résztvevőit és a meghívott vendégeket Szegedi Erika, az UMDSZ Nagymuzsalyi Alapszervezetének elnöke köszöntötte. Kiemelten üdvözölte Szilágyi Mátyást, a Beregszászi Konzulátus főkonzulját, Viktor Mikulint, a megyei közigazgatás elnökhelyettesét, Nagy Bélát, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnokát, Horváth Lászlót, az UMDSZ Beregszászi Járási Szervezetének elnökét, és mindenkit, aki megtisztelte jelenlétével az alkalmat.

– A mai nap a sok pihenés mellett alkalmat adhat arra, hogy a résztvevők megbeszélhessék azokat a dolgokat, amikre a sok munka miatt nem maradt idejük. Érezze ma mindenki jól magát, legyen a mai nap kellemes, baráti, laza, ám egyben hasznos is – mondta Szegedi Erika.

Viktor Mikulin kifejtette, sok a tennivaló a Bereg-vidéken, de reményre ad okot, hogy itt olyan emberek élnek, akiknek szívügyük a jobb, komfortosabb élet kialakítása, s ezért tesznek is.

– Mindannyiunknak vannak gyermekei, sokaknak már unokája is, akikért érdemes küzdeni, dolgozni. Később viszont az ő feladatuk lesz ez a munka, az, hogy megőrizzék a vidéken a békét, a stabilitást – jegyezte meg a megyei közigazgatás elnökhelyettese.

Szabó Árpád, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium igazgatója a problémák mihamarabbi megoldásának fontosságáról szólt. A legnagyobbak között említette az oktatási reform ominózus, 7. cikkelyét.

– Az oktatási helyzet Kárpátalján a korábbi évekhez képest romlott, bár a városi iskolák még tele vannak, a falvakban viszont sajnos egyre csökken a gyerekek száma. Nem hiszem, hogy erre ne tudnánk megoldást találni, ebben az ügyben kellene többet tanácskoznunk – jegyezte meg. – Ahhoz, hogy újra teltházasak legyenek a vidéki tanintézetek is, a gazdaság fellendítése is fontos szerepet játszik – tette hozzá. Az utóbbi időben a magyar állam sokat segített ebben, ezért talán van remény arra, hogy összefogással megmaradhatnak magyar iskoláink, a magyar nyelv, a kárpátaljai magyar közösség.

A házigazda Péter Csaba kifejtette, a rendezvényen a fő hangsúlyt a tanévzárásra, a pedagógusok tiszteletére, mindennapi munkájuk megbecsülésére szerették volna fektetni.
– Napi harcainkat nekünk kell megvívni azért, hogy gyermekeinknek biztosítani tudjuk a méltó jövőt itt, szülőföldünkön. A mi feladatunk, hogy felemeljük a szavunkat az oktatásügyi kérdéseket illetően. Ez nekünk, kárpátaljai magyaroknak a feladata – mondta a megyei képviselő. Kitért arra is, fontos lenne, hogy közösségünk több alkalommal találkozzon, mint ahogy tették ezt korábban azokon a bizonyos majálisokon.

Ezt követően Péter Csaba elismerő okleveleket nyújtott át Szabó Árpádnak, a BMG igazgatójának, Sass Katalinnak, a Borzsovai Általános Iskola igazgatójának, Pécsi Évának, a Benei Oktatási-Nevelési Komplexum igazgatójának, Jakab Bélának, a Mezőgecsei Általános Iskola igazgatójának, Tóth Tibornak, a Hetyeni Általános Iskola igazgatójának, valamint Szabó Györgynek, a Beregdédai Általános Iskola igazgatójának. További sikereket és kitartást kívánt mindannyiuk számára. Az estébe nyúló rendezvényen a halábori Bózsár zenekar szórakoztatta a jelenlévőket. Köszönet jár a nagyszerű szervezésért Tóth Győzőnek, a KárpátHáz Civil Szervezet ügyvezetőjének.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó