Környezeti katasztrófa fenyeget a Huszti járásban

Vidékünkön még mindig súlyos gondokat okoznak a szovjet érából itt maradt különféle vegyszerek. Egy ilyen lerakat található a huszti járási Rakasz közelében. A hatalmas acéltartályokban tárolt növényvédő szerek, peszticidek környezeti katasztrófával fenyegetnek.

Pavlo Dzsuha a település polgármestere azt követően kongatta meg a vészharangot, hogy fémtolvajok megpróbálták feldarabolni az egyik ciszternát, s abból a szabadba kerülnek a mérgek. Az egykori mezőgazdasági vállalat területén négy tartály található, melyek állapota fokozatosan romlik. Fennáll a közvetlen veszély, hogy a környezetre legveszélyesebb kategóriába tartozó mintegy 255 tonnányi vegyület bekerül a talajba, az esővízzel kimosódva pedig az egész környék élővilágát fenyegeti.

A szakvélemény szerint a tartályok tartalmának elszállítása és megsemmisítése 1,25 millió hrivnyába kerülne. A járásnak azonban nincs ennyi pénze, ezért a közigazgatás vezetői kéréssel fordultak a megyei katasztrófa-elhárítási főosztályhoz és az illetékes minisztériumhoz.

A helyi önkormányzat feljelentéssel fordult a rendőrséghez a rongálás elkövetőinek kézre kerítése érdekében.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó