Zsidó napok másodszor

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Határtalan Kultúra Program, a Shalom Alapítvány, Beregszász városa, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, a Pro Cultura Subcarpathica és Magyarország Beregszászi Konzulátusa szervezésében Beregszászban június 7-10. között kerül sor a 2. Kárpátaljai Zsidó Napokra.

Az eseményről a Beregszászi Konzulátuson Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Deák Andrea szervező részvételével tartottak sajtótájékoztatót.

A média képviselőit elsőként Szilágyi Mátyás köszöntötte.

– Azt szeretnénk elérni, hogy a kulturális életben a zsidó örökség, a magyarországi zsidó kultúra gyöngyszemei a lehető legnagyobb ismertséget kapják, és az őket megillető elismertségnek is örvendhessenek.

Ennek egyik fontos állomása a Kárpátaljai Zsidó Napok megszervezése. Ebben szeretne a Beregszászi Konzulátus támogatói, társszervezői szerepet játszani – mondta a külképviselet főkonzulja.

Heisler András a zsidó napok szervezésével kapcsolatban kifejtette, a közép-európai régióban Magyarországon él a legnagyobb zsidó közösség, kb. százezer zsidóról beszélhetünk, s ez a magas létszám a magyarországi zsidóknak nagy lehetőség, ám nagy felelősség is egyben.

– Közösségünk felismerte, hogy felelősségünk van, ezért már évek óta próbálunk kapcsolatokat kiépíteni azokkal a magyar ajkú zsidó közösségekkel, amelyek részben itt, Kárpátalján találhatóak. Ha eljövünk hozzájuk, azt látjuk, hogy egyformák vagyunk, lelki közelségben élünk – húzta alá a Mazsihisz elnöke.

Deák Andrea négy éve szervezi a kolozsvári zsidó napokat, most a második kárpátaljai zsidó napok főszervezését is elvállalta. Az alkalommal élve ismertette a négynapos rendezvénysorozat programját, mely

június 7-én, csütörtökön este 19.00 órakor koncerttel kezdődik a Zsinagógában.

Pénteken örökzöld slágereket ad elő Teszter Nelli zongoraművész.

Szombaton a sokak által ismert és kedvelt Pál Dénes és Takács Nicolas lépnek fel.

Vasárnap az érdeklődők élőzene mellett ízlelhetik meg a zsidó ételeket és kóser borokat a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola aulájában.

A nagyszerű rendezvénysorozat záró akkordjaként a Zsinagógában nyáresti kamarazenére kerül sor.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó