Elődöntőbe jutott Kárpátalja válogatottja a CONIFA vb-n

Nagy valószínűséggel kevesen hallottak eddig a Brawa népcsoportról, Ellan Vanninról (ismertebb nevén Man-sziget), Kiribatiról, Matabele-földről, Kaszkádiáról, Padániáról vagy épp a kabilikről és a pandzsábokról. Ezzel szemben Abházi, Észak-Ciprus, Tibet, Egyesült-Korea, Nyugat-Örményország, Székelyföld és Kárpátalja talán többet mond, legalábbis az utóbbi kettő. Hogy mi a közös ezekben a nemzetekben, kisebbségekben vagy a világ által el nem ismert államokban? A felsorolt népcsoportok, nemzetek és régiók válogatottjainak részévtelével most zajlik Londonban a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (CONIFA – a FIFA-n kívüli válogatottakat tömörítő sportszervezet) által rendezett labdarúgó világbajnokság.

A CONIFA-t, vagyis a FIFA-n kívüli válogatottakat tömörítő sportszervezetet 2013-ban néhány lelkes sportbarát alapították Svédországban, Wenczel Kristóf személyében magyar alelnöke van. A CONIFA-nak olyan nemzetek, kisebbségek, a világ által el nem ismert államok a tagjai, amelyeknek esélyük sincs a FIFA tagjává válni. A résztvevő csapatok összesen több mint 300 millió, kisebbségben élő személyt képviselnek a tornán. A szervezetnek három év alatt 36 tagja lett, és a futball adta örömön túl egy-egy Eb vagy vb egymás megismeréséhez, a kapcsolatok javításához is hozzájárul.

A kárpátaljai labdarúgó-válogatott 2016-ben alakult, Fejes Tibor és Szécsi Szabolcs, Tarpa polgármestere bábáskodásával. Első hivatalos bemutatkozásuk még abban az évben Szarvason volt, az Összmagyar Kupán vettek részt, ahol Felvidék, Délvidék és Székelyföld válogatottjával mérték össze erejüket. Ez volt a Kárpát-medencei selejtezője az aktuális világbajnokságnak, itt bronzérmesek lettek a mieink, de a vb-re nem jutottak ki. Legutóbb tavaly az Észak-Ciprusi Török Köztársaságban rendezett Eb-n szerepelt a gárda, ahol végül ötödik helyen zárt, ami nem ért vb-szereplést, ám a kárpátaljai csapat mégis ott van Londonban.

Fejest Tibort, a válogatott igazgatóját telefonon értük el az angol fővárosban. Elárulta, három hete érkezett a felkérés, miután a felvidéki válogatott anyagi nehézségekre hivatkozva visszalépett a szerepléstől.

– Tartalékok voltunk, így amikor kiderült, hogy felvidék nem indul örömmel vállaltuk a beugró szerepét – nyilatkozta lapunknak Fejes Tibor. – Kevés időnk volt, így gyorsan összerántottunk egy csapatot, és felkértük szövetségi kapitánynak Sándor Istvánt, aki ezer szállal kötődik Kárpátaljához. A 22 tagú keretből többen is a magyar NB-II-ben futballoznak, mindannyiuknak van kárpátaljai kötődése és felmenője, de vannak a csapatban Kárpátalján futballozó játékosok is.

Kárpátalja legnagyobb sztárja és csapatkapitánya a most az NB2-es Csákvárban játszó, volt magyar válogatott Sándor György, valamint testvére Sándor István, de itt játszik az MTK U 19-es válogatottja, Bidzilja Anton, és a kék-fehérek szélsője, Takács Ronald is. Benevezték Vajda Sándort, a Balmazújváros csatárát is, de ő végül nem vállalta a szereplést.

– Gyenge NB I-es, erős NB II-es színvonalúnak nevezném a világbajnokság szintjét – vette át a szót Sándort István, a Kárpátalja válogatott szövetségi kapitánya. – Több játékost is ismerek személyesen, vagy láttam már játszani, de a többséggel először a repülőtéren találkoztam. Úgy volt, hogy lesz egy edzésnap a vb kezdete előtt, de azt lefújték, így az első meccsen rögtön élesben kellett bizonyítanunk. Annak ellenére, hogy először játszottak a fiuk abban a felállásban nagyon jó meccs volt az Eb-győztes ciprusiakkal, ami végül 1–1-el zárult. A csoportkör második találkozóján a világbajnok Abházia következett, óriási meglepetésre 2–0-ra vertük a címvédőt. Utolsó csoportmeccsünkön Tibet ellen könnyed 5–1-es győzelmet arattunk.

Az idén augusztusban 74. évét betöltő ungvári szakember, aki jelenleg a román élvonalbeli Sepsi OSK szakmai igazgatója elmondta a szervezőket is meglepték, hogy idáig eljutottak. Ahogy Sándort István fogalmazott, aki eddig nem tudta hol van Kárpátalja, az ezek után biztos utánanézett.

Kedden már a negyeddöntőket rendezték, Kárpátalja válogatottja az amerikai-kanadai népcsoport válogatottjával, Kaszkádiával mérkőzött. A mieinknek sikerült kiharcolnia az elődöntőt, miután 3–1-re legyőzték Kaszkádia csapatát. Csütörtökön, az első elődöntőben a legutóbbi Európa-bajnokság két döntőse, Padánia és Észak-Ciprus mérkőzik meg egymással, a Székelyföld–Kárpátalja találkozót ugyanaznap, közép-európai idő szerint este kilenckor rendezik, s a mycujoo.tv-oldalon lehet élőben követni. Üröm az örömben, hogy a két magyar együttes egymás ellen kell játsszon a döntőbe jutásért. De nézzük a jó oldalát: a szombati kisdöntőben és a döntőben is lesz magyar együttes.

A helyi ukrán sajtó egy része szerint a kárpátaljai válogatott egy szeparatista projekt része, ám a magyarellenes kirohanásokhoz szokott kárpátaljaiak elsősorban focizni mentek Londonba. A tavalyi Eb után nemzetbiztonsági ügyet kreáltak a kárpátaljai csapat szerepléséből, értesüléseink szerint az akkori gárdából többeket is behivatott és kihallgatott az ukrán biztonsági szolgálat. Végül az ügy okavesztetté vált. Fejes Tibor kihangsúlyozta, ennek semmi köze a politikához, ez csak foci, nincs mögötte semmilyen szeparatizmus. Az igazgató azt is elmondta, hogy az első perctől kezdve a Magyarországon bejegyzett Kárpátaljáért Alapítvány finanszírozza a válogatottat.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó