Az útjavítások nyomában

Csaknem három év telt el azóta, hogy először adtunk hírt arról, hogy a nagydobronyiak összefogtak, s hozzáláttak útjaik rendbetételéhez. A kezdeményezés belföldi és külföldi sajtóban is nagy teret kapott. A lelkesedés azóta sem csökkent, a munka folytatódik. Közben állami támogatással a főút is új aszfaltburkolatot kap, melyre közel ötven éve nem volt példa.

Popka János, Nagydobrony polgármestere szerint az útjavítás nem csak a község életére van nagy hatással, hiszen a Csap-Munkács út egy szakaszáról van szó. Ennek több előzménye is volt. Az első tervek között szerepelt például, hogy Csaptól Nagydobrony központjáig kerül felújításra az útszakasz. Ez a község számára nem volt megfelelő.

– Az eddigi munkálatok során több problémába ütköztek – jegyzi meg a polgármester. – Rengeteg anyagi forrást emészt fel a hidak felújítása. Ezeket, hogy elbírják a megnövekedett forgalmat, valójában teljesen újjá kell építeni. Nagydobrony központjában pedig a magas talajvíz miatt szünetel a régi burkolat felszedése.

A felújítás során a kivitelező európai technológiát alkalmaz és vannak olyan gépek, melyeket ezen az útszakaszon helyeztek üzembe először.

Az útjavításra, az első terveknek megfelelően, 440 millió hrivnyát különítettek el.

Viszont a munkálatok során több, előre nem kalkulált teendő merült fel, ami növeli a költségeket. Ezen kívül minden községnek, melyen keresztülhalad az út valamilyen módon segíteni kell a munkafolyamatot. Nagydobrony például földet és vizet biztosít az építkezéshez.

A jó minőségű utak kereskedelmi, gazdasági, turisztikai szempontból is fontosak. Rengeteg turista érkezik vidékünkre, hogy megcsodálja a múlt emlékeit. Sokakat azonban elriasztanak a járhatatlan utak. Ez a közeljövőben remélhetőleg megváltozik. Kárpátalján több határátkelő is van és az nem mindegy, hogy milyen utakon tudunk eljutni ezekhez az átkelőhelyekhez. A beruházások szempontjából is fontosak, hiszen csak olyan helyen fognak új vállalkozást nyitni, amely könnyen megközelíthető.

–Sokan panaszkodnak, nagy a por, lassú a forgalom, de azt kell mondanom, hogy nem ezeket a dolgokat kell látni első sorban, hanem azt, hogy mi lesz ennek az eredménye – zárja beszélgetésünket a polgármester.

A Nagydobrony Régió Fejlesztéséért Civil Szervezet vezetője elmondta, 2018-ban tovább folytatódik a község mellékutcáinak aszfaltozása. Amikor megalakult a szervezet nem ez volt a fő célja, hanem az, hogy segítsen új munkahelyek teremtésében, amivel a fiatalokat az itthonmaradásra ösztönzi. A szervezet tevékenységét kezdetektől fogva támogatja a Magyar Kistelepülések Megújulásáért civil közösség.

– Az első projektjük a szociális hálózat kialakítása volt, mely az elesett, szegény és beteg embereket támogatja – emlékszik vissza Nagy Ferenc. – Ezt követte az útjavítás. Az emberek elfogadták, hogy részt kell vállalni a költségekből. Később az anyaországi támogatáson kívül a KMKSZ is hozzájárult a munkálatokhoz. A munkaerőt a helyi lakosság biztosította és biztosítja. Az évek során minden utcában sikerült elkezdeni az aszfaltozást, eddig körülbelül két és fél kilométer burkolatot raktunk le. Idén természetesen folytatódnak a munkálatok. Az elképzelések szerint 1,5 kilométer új út készül el. Vannak ugyan olyan utcák, ahol alábbhagyott a lelkesedés, többségében azonban még mindig van rá igény, és ha kell, összefognak az emberek a közös cél megvalósítása érdekében.

Bara Tünde

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó