Jótékonysági futás az árvákért

Több mint 480 kilométer után ma tíz óra előtt pár perccel a Záhony-Csap közúti határátkelőhely Tisza-hídján feltűntek az egy vérből vagyunk jótékonysági futás Budapestről indult résztvevői, akiket Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja fogadott a határállomáson.

Az ultrafutókból és orvosokból álló csapat négy nappal korábban, június 4-én, a nemzeti összetartozás napján indult el Budapestről.

Az 500 kilométeres futásnak kettős célja van: egyrészt szeretné felhívni a figyelmet a véradás fontosságára, másrészt, hogy adományokat gyűjtsön a kárpátaljai Ráton megépült Szent Mihály Rehabilitációs Központ javára.

A több mint két tucat magyarországi résztvevőhöz a határnál kárpátaljai hosszútávfutók csatlakoztak, majd együtt tették meg a maradék 20 kilométert a ráti gyermekotthonig.

A gyors útlevélkezelés után a futókat vezető Gui Angéla karitatív futónagykövet, az esemény kezdeményezője és szervezője a Kárpáti Igaz Szónak felidézte, hogy a tavalyi akció során fogalmazódott meg a mostani futás gondolata.

– Tavaly ugyancsak 500 kilométert futottunk a reformáció 500. évfordulója alkalmából. Amikor megérkeztünk a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református gyermekotthonba, Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége jelenlétében Buhajla József főkonzul megjegyezte, hogy van egy másik Gyermekotthon Ráton. Ekkor Áder János felesége megszólalt, és azt mondta, ha mi elfutunk oda, akkor ő is ott lesz. Így igazából abban a pillanatban, amikor tavaly célba értünk, megfogalmazódott a szándék, hogy legyen folytatása a futásnak. Én decemberben jártam először a ráti gyermekotthonban. A Bíró házaspár megmutatta nekem a nem sokkal korábban átadott rehabilitációs központ épületét, amelyben csak azért nem tudták elkezdeni a gyógyító munkát, mert hiányzott az az összeg, ami az induláshoz kellett. Ekkor döntöttük el a főkonzul úrral közösen, hogy az idei legyen egy adománygyűjtő futás, hogy elindulhasson a rehabilitáció a központban – tette hozzá.

Gui Angéla azt is elmondta, a futás mellett, amelynek a lényege az adománygyűjtés és a figyelemfelkeltés volt, a tél folyamán sikerült a ráti rehabilitációs csapatot fogadni a budapesti Bethesda Gyermekkórházba, ahol megnézték az ottani szakemberek munkáját, tapasztalatot gyűjthettek.

Az adománygyűjtés mellett szerették volna felhívni a figyelmet a véradás fontosságára, ezért is lett az idei futás szlogenje az egy vérből vagyunk. Ennek keretében Budapesten, Szolnokon, Debrecenben és Nyíregyházán az Országos Vérellátó Szolgálat véradást szervezett.

– Erdélyből elszármazott magyar vagyok. Úgy érzem, mindegy, hogy az ember hol él, felelős azokért a határon túli magyarokért, akik a szülőföldjükön szeretnének magyarnak maradni, különösen azokért a határon túli árva gyerekekért, akik gyermekotthonokban élnek – hangsúlyozta Gui Angéla, aki hozzátette, már eddig is több millió forint gyűlt össze a rehabilitációs központ javára.

Lapzártánkkal egy időben a célba érkezéskor a futókat az esemény fővédnöke, dr. Herczegh Anita, a magyar köztársasági elnök és Marina Porosenko, az ukrán államfő felesége fogadta, akik a történelmi egyházak vezetőivel közösen felavatták a rehabilitációs központot.

Az eseményhez csatlakozott a Budapesti Szent Ferenc Kórház és a Bethesda Gyermekkórház is. A két kórház orvoscsapata a célba érkezést követő napon rehabilitációs és kardiológiai konzíliummal segíti a Szent Mihály Rehabilitációs Központ első munkanapját. A katolikus és a református kórház orvosai vállalták, hogy nemcsak a ráti, hanem a nagydobronyi árva gyermekeket is megvizsgálják.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó