Már burjánzik a medvetalp

A nyár közeledtével egyre többen keresnének felfrissülést a folyók, tavak mentén. Ám a vízparti napozás sok veszélyt rejt magában: a leégésen túl a pihenőknek a mindinkább elszaporodó mérgező növényekkel is számolniuk kell. Az utóbbi években egyre több gondot okoz a feltűnő alakú és virágú medvetalp (Heracleum mantegazzianum), vagy ahogy vidékünkön többen ismerik, a borscsovik.

– A zellerfélékre jellemzően furanokumarinokat tartalmaz, de a többi növényhez képest sokkal nagyobb mennyiségben. Ez az anyag azon felül, hogy rákkeltő, a bőrt erősen fényérzékennyé teszi – figyelmeztet Oleg Kolesznik, az Ungvári Nemzeti Egyetem botanikai tanszékének docense. – Ehhez elegendő megérinteni a növényt. Ha ezek után a bőrfelületet UV-sugárzás éri, a bőr kipirosodik, viszketni kezd, és 16–48 órán belül égési sérülésekre utaló hólyagok jelennek meg rajta. Ezek helyén feketés, lilás bőrelszíneződések és hegek maradnak vissza. Ha a szembe kerül, átmeneti, vagy akár végleges vakságot okoz. Ezért a növény közelében csak teljesen zárt ruházatban és védőszemüvegben szabad dolgozni! – hangsúlyozza a docens.

A kaukázusi medvetalp igazi túlélőművész: ha kivágják, újrahajt, és 4–6 hét alatt gyakorlatilag teljesen regenerálódik.

Ezt mélyre nyúló karógyökerei teszik lehetővé. A szabadon megvásárolható gyomirtók csak a hajtásokat pusztítják el, a gyökerek ellen hatástalanok.

A megyeszékhely folyópartján évről évre visszatérő probléma a burjánzása. Makszim Borovikov, a polgármesteri hivatal városrendezési osztályának főszakembere elmondta, idén már háromszor kaszálták le az Ung partját, ám mivel gyökere nem semmisül meg, folyton visszanő. Csak lokálisan és csakis kaszálással harcolnak a megyeszékhelyen a veszélyes növénnyel, mivel köztéren erre a célra a vegyszerek használata jelenleg rendeletileg tilos. Az eredményes harchoz a növény tömeges irtására lenne szükség.

Amennyiben valaki mégis testközelbe kerül a medvetalppal és felhólyagosodik tőle a bőre, elsősegélyként mossa le az érintett területet hideg vagy langyos vízzel, majd keresse fel az orvost. Tavaly nyolc, idén eddig mindössze egy ilyen esettel találkoztak a megyei klinikai kórház égési osztályának szakemberei, mondta el Jacina György, a megyei klinikai kórház főorvosa.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó