Ki nyerheti a 2018-as vb-t?

Jövő csütörtökön kezdődik a labdarúgó-világbajnokság, a megszokott módon, Magyarország és Ukrajna nélkül. Vannak válogatottak, amelyek már megérkeztek a helyszínre, mások az utolsó felkészülési meccsükkel élesítik a formájukat. A Kárpáti Igaz Szó elindítja háromrészes vb-felvezető sorozatát, amelyben egykori játékosokkal, edzőkkel, szakértőkkel és szakírókkal elemezzük az erőviszonyokat. Sorozatunk első részében azt kérdeztük, mely csapatokat tartják esélyesnek, melyek juthatnak el legalább az elődöntőig.

Szabó József 40-szeres szovjet válogatott, az ukránok korábbi szövetségi kapitánya.

– Az argentinokat nagyon erősnek látom, szerintem ők jók lesznek ezen a világbajnokságon. Az együttes elől és hátul is igencsak rendben van. Úgy látom, nagyon kompakt csapatot sikerült összeraknia a szövetségi kapitánynak. Mindig is rendelkeztek kimagasló játékosokkal, akik a spanyol és az angol élvonal topcsapataiban futballoztak, de eddig soha nem sikerült igazi csapatjátékot bemutatniuk. Akik szintén hasonló erősségűek a keretet illetően, azok a spanyolok, a németek és a franciák, úgyhogy én ezt a négy válogatottat várom a legjobb négy közé. Az angoloknak is jó a játékoskeretük, de őket most nem érzem annyira erősnek.

A 78 éves szakember leginkább arra kíváncsi, hogy az edzők milyen taktikai újdonsággal rukkolnak elő. A legutóbbi tornákon és az európai topligákban nagyon bevált, hogy együtt védekezik és együtt támad az egész csapat. Szabó abban bízik, hogy lát majd meglepő edzői stratégiát.

Rácz László korábbi 48-szoros szovjet válogatott, KEK-győztes kárpátaljai labdarúgó.

– Nem állítok fel sorrendet, de Spanyolországot, Brazíliát, Franciaországot, Angliát és Németországot tartom a világbajnokság fő esélyesének. Meglepetést bármely csapat okozhat, tudjuk, hogy mindig akad egy fekete ló. Gondolok itt elsősorban a 1998-ban vb-bronzérmes horvátokra, vagy a görögökre, akik a futballtörténelem legnagyobb meglepetését szolgáltatva megnyerték a 2004-es Eb-t. Az egyenes kieséses szakaszt már nehéz megtippelni, ott egy kis hiba is meccseket dönthet el. A futballban a 94. percben is lehet nyerni és kikapni. Ha a selejtezőket nézzük, Németország agyonnyerte a csoportját, Spanyolország és Brazília is meggyőzően hozta a továbbjutást, de Franciaország viszonylag alacsony pontszámmal ment tovább, Lengyelország, Anglia és Svájc is többet szerzett nála. Régebben sokkal nagyobb különbség volt a válogatottak között, könnyebb volt megtippelni, ki nyerheti a vb-t, a mostani mezőny nagyon kiegyenlített, legalábbis 6-8 válogatott, szinte azonos erőt képvisel.

 

Varga Sándor, FIFA-licences játékosügynök

– Én kint leszek a nyitómecstől a döntőig. Érdekesség, hogy a két csapatom, Oroszország és Szaúd-Arábia nyitja a vb-t. Utóbbi válogatottnak én kötöttem le a barátságos mérkőzését Ukrajnával, amit Marbellán játszottak és végül 1–1-es döntetlennel zárult. Andrij Sevcsenko utána felhívott és elmondta, hogy a szaúdiak igen komoly erőt képviselnek, és miután az ukrán válogatott jobb, mint az orosz, így nem lesz könnyű dolga a zbornajának. Visszatérve az eredeti kérdésre, sosem könnyű esélyeket latolgatni világbajnokság előtt, hiszen egy favorit csapat botlása a csoportkörben máris boríthatja a papírformát, nehéz előre megmondani, hogyan fog alakulni a legjobb tizenhat mezőnye. Szerintem a három kiemelkedő válogatott Spanyolország, Németország, Franciaország, közöttük nehéz jelenleg sorrendet felállítani.

Mindhárom szakértő elítéli, rossz döntésnek tartja az ukrán parlament illetékes bizottságának azt a javaslatát, mely szerint a törvényhozói testület tiltsa be a labdarúgó-világbajnokság közvetítését Ukrajna területén. Szabó József egyszerűen csak butaságnak nevezte ezt a kezdeményezést, szerinte a sportot és a politikát nem szabad összekeverni, hozzátette, bárhogy is dönt a parlament, ő nézni fogja a meccseket. Rácz László szerint attól, hogy az ukrán tévé nem közvetíti, bármelyik külföldi sportcsatornán meg lehet nézni, így semmi értelme ennek. Varga Sándor, szerint a sport feladata, hogy összehozza és kibékítse az embereket, így azt aki ilyet kitalál, csak sajnálni lehet.

Szabó Sándor

Forrás:

KISZó

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó