Szakmai és erkölcsi kötelesség

Hetedik alkalommal rendezte meg a Kárpátaljai Tehetségnapot a GENIUS Jótékonysági Alapítvány. Idén az alapítvány hagyományos évzáró ünnepségére a hétvégén került sor Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Átriumában. Azt, hogy minden évben megrendezésre kerüljön egy ilyen tehetségnap, 2011-ben döntötte el az alapítványt vezető tanács, ami mindig illeszkedik a nemzeti összetartozás napjához, június 4-hez.

Az ünnepélyes megnyitón Váradi Natália, a GENIUS Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója elmondta: Ezt a napot a kárpátaljai magyar tehetségeknek szenteljük, meghívjuk ide a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által szervezett megyei tantárgyi vetélkedők legjobb eredményeit elért fiatalokat. Az idén ez az első négy, illetve a GENIUS által szervezett vetélkedők első három helyezettjét jelenti. Így a mai rendezvényen a díjazottak és a fellépők együtt közel hatszázan vannak jelen. Hozzátette, az alapítvány egyéves sikerét méltatja ezen a napon, a tehetségnap egyben egy tanévzáró ünnepség is. Az egy év alatt számos rendezvényt szerveztek, különböző vetélkedőket, tehetségkutató versenyeket, ezeken több szász gyerek vett részt.

A tehetségnapon átadásra került az Alkoss kedvedre rajzpályázat, illetve az Ady Endre Ösztöndíjpályázat, itt 57 pályázó közül választotta ki a szakmai tanács a legjobb 23-at a versenyeken elért eredményeik alapján. Az oklevelek mellett őket 100 ezer forinttal jutalmazták. Emellett a Zrínyi Ilona Kárpátaljai Magyar Ösztöndíjak is átadásra kerültek azoknak a felsőoktatásban tanuló hallgatóknak, akik tíz hónapon keresztül valamilyen kárpátaljai vonatkozású kutatást végeztek tanáraikkal, doktori fokozattal rendelkező tudoraikkal.

– Az gondolom, a tehetségek támogatása, felkarolása, a tehetségekért való munka egy pedagógusnak Kárpátalján nemcsak szakmai, hanem erkölcsi kötelessége is, és nagyon örülünk neki, hogy közel 300 tanár, szakember vesz részt ebben a tehetséggondozó munkában – emelte ki Váradi Natália. – Úgy hiszem, a tehetségek elhanyagolása egy nemzet gazdagságának lelkiismeretlen eltékozlása, de mi Petőfi szavaival élünk, aki azt mondta, a világon egy tehetség sem vész el, mi pedig megígérjük, hogy Kárpátalján egyetlenegy tehetség sem vész el, ezért fogunk működni, tevékenykedni a jövőben is, remélem, sikeresen.

Köszöntötte a résztvevőket dr. Orosz Ildikó, a főiskola rektora, Kulcsár Ferenc, a Beregszászi Konzulátus konzulja, Horváth Gábor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fővárosi Kirendeltségének igazgatója, és még sokan mások. A rendezvényen fellépett a beregszászi Rezeda Néptáncegyüttes, a Borzsavári Népi Zenekar, a Csüllő Néptáncegyüttes, a Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoport, valamint szólótáncosok, szólózenészek, számos tehetséges fiatal, akik még sokra vihetik a jövőben.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó