Lesznek-e harcok az orosz foci-vb idején?

A labdarúgó-világbajnokság idején végrehajtandó ukrán katonai “provokációknak” súlyos következményük lehet Ukrajna államiságára – figyelmeztette Kijevet Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin fenyegetései ellenére az ukrán állam létezik és létezni is fog, az ukrán katonák pedig a Donec-medencében a megfelelő választ adják minden ellenük intézett támadásra – válaszolta Olekszandr Turcsinov, a kijevi nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) titkára.

“Remélem, hogy ilyen provokációkig nem fajul el a dolog, de ha ez megtörténik, úgy gondolom, hogy annak nagyon komoly következménye lesz egészében véve az ukrán államiságra nézve” – jelentette ki Putyin, Zahar Prilepin orosz író kérdésére válaszolva. Prilepin, aki fegyverrel harcolt a délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságok oldalán, az élő kapcsolásban kijelentette: Doneckben úgy értesültek, hogy az ukrán fegyveres erők támadásra készülnek a világbajnokság idején. Putyin bírálta Kijevet, amiért, mint mondta, blokád alá vonta saját területét és löveti a békés lakosságot. Úgy vélekedett, hogy a jelenlegi ukrán vezetés képtelen a Donec-medence problémájának rendezésére, és hangsúlyozta, hogy Ukrajnának végre kellene hajtania a megoldást célzó minszki megállapodásokat.

Ukrán részről Turcsinov rámutatott arra, hogy az interaktív műsorba Putyinnak a Donec-medence megszállt részéből telefonált be egy ijedt orosz állampolgár, aki “az orosz terrorista” fegyveres csoportosulások tagja, és azon félelmének adott hangot, hogy az ukrán hadsereg a vb ideje alatt támadásba lendülhet, erre válaszolt Putyin az említett fenyegetéssel.
A két szakadár köztársaságra utalva Turcsinov azt mondta: “Segítséget nyújtunk mindkét el nem ismert köztársaságnak, és ezt megtesszük a jövőben is”.

“Az ukrán államiság szabad ukránok millióinak bátorságán, hazafiságán és hitén alapul, olyanokén, akik képesek megvédeni és gyermekeik számára megőrizni a szabadságot, a demokráciát és a függetlenséget” – hangoztatta Turcsinov, aki annak idején ügyvivő államfőként elrendelte a kelet-ukrajnai terrorellenes hadműveletet. Kiemelte: “ez az alapvető különbség a mi államiságunk és az orosz között. Utóbbi ugyanis csak totalitárius körülmények között tud létezni, csendőrök, csekisták, KGB-sek által rácsokkal és szögesdrótokkal körbezárva”. Turcsinov szavai szerint az orosz államiság megkínzott, ártatlan emberek csontjain hever.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó