Egán Ede-ügy: a megyei tanács is elítélte

A megyei tanács legutóbbi ülésszakán téma volt az Egán Ede Jótékonysági Alapítvány ellen indított bűnvádi eljárás is. Mint az ismert, az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat (SZBU) kárpátaljai hivatala szeparatizmus vádjával büntetőeljárást indított a kárpátaljai gazdaságfejlesztési projektet forintmilliárdokkal segítő Egán Ede Alap ellen.

Az SZBU azt gyanítja, az alapítvány által folyósított támogatások valójában szeparatista csoportok finanszírozását célozzák. „Az esetet a magyar közösség elleni újabb támadásként értékeljük” – áll az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány honlapján közzétett nyilatkozatban.

A történteket a Kárpátaljai Megyei Tanács is elítélte. Rezes Károly, a testület magyar frakciójának vezetője lapunknak adott kommentárjában felháborítónak nevezte, hogy a Magyarországról Kárpátaljára érkező jelentős gazdaságélénkítő támogatásban bárki is Ukrajna területi integritásának veszélyét látja. Azt viszont megnyugtatónak ítéli, hogy a megyei tanácsban a józan ész kerekedett felül, s közösen ítélték el az SZBU érthetetlen lépését, s álltak ki az alapítvány hiánypótló tevékenysége mellett.

Forrás:

KISZó/Dunda György

Post Author: KISZó