Nem sokra jutottak a normandiai négyek

Pontosan körülhatárolt, közös állásponton van Németország, Franciaország és Ukrajna a donbászi válság rendezésének minden kérdésében, ily módon képesek együtt nyomást gyakorolni Oroszországra, hogy változtasson álláspontján – jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter újságírók előtt, a normandiai négyek berlini miniszteri szintű találkozója után.

A négy ország – Ukrajna, Németország, Franciaország és Oroszország – külügyminiszterei hosszú szünet után a héten ültek össze megbeszélésre Berlinben. A tanácskozás fő témája egy ENSZ-békefenntartó misszió térségbe vezénylésének lehetősége volt, valamint most először érintették az Oroszországban politikai okokból bebörtönzött ukrán állampolgárok szabadon engedésének kérdését – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az éjszakába nyúló találkozóról beszámolva az ukrán diplomácia vezetője kifejtette: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kénytelen volt elismerni, hogy az említett két kérdésben képviselt orosz álláspontok “további tárgyalásokat igényelnek”. Klimkin szavai szerint ez már eredmény, ha “kicsi” is. Az ENSZ-misszióval kapcsolatban az ukrán és az orosz álláspont közti különbséget magyarázva, elmondta: Kijev amellett van, hogy a kéksisakosok valódi mandátummal rendelkezzenek, szabad mozgással a Donec-medence megszállt területeinek egészében, ahol az EBESZ-megfigyelőkkel együtt ellenőrizhessék a fegyverzetszétválasztást, továbbá kutathassanak elrejtett nehézfegyverek után. Moszkva viszont azt akarja, hogy az ENSZ-békefenntartók mandátuma mindössze az EBESZ-megfigyelők testi épségének biztosítására terjedjen ki, miközben utóbbiak a frontvonal mentén, és csakis annak övezetében járőröznek, nem pedig a megszállt területeken. Klimkin hangsúlyozta, hogy ugyanarra a területre, ahová az EBESZ-megfigyelők most is bejuthatnak, semmi értelme sincs kéksisakosokat küldeni.

Mondani sem kell, az orosz fővárosban másként ítélik meg a helyzetet. A moszkvai diplomácia vezetője szerint Berlinben és Párizsban is megértik a Kreml álláspontját, csak Kijevben utasítják azt el mereven.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó