Széljegyzet: Nem mindegy!

Az elmúlt két évben 286 millió, a daganatos betegek külföldi kezelésére elkülönített költségvetési hrivnyát gazdaságtalanul használt fel az egészségügyi minisztérium, derült ki az állami számvevőszék ellenőrzése nyomán. További 24 milliót törvénytelenül, közel 200 milliót eleve nem hívott le a szaktárca az erre irányuló programon belül. Vagyis közel félmilliárdot elkótyavetyéltek, holott valakinek vagy valakiknek meghosszabbíthatták volna az életét. Amikor számon kérték az illetékeseket, Olekszandr Lincsevszkij egészségügyi miniszterhelyettes olyan kijelentést tett, amin egy ország felháborodott.

„Ami a hatékonyságot illeti, ezen pénzösszegek felhasználása nem eredményes, nem gazdaságos. A páciensek 25 százaléka úgyis meghal… Barátaim, kollégák, ez rák. Ők mindnyájan meghalnak…” jelentette ki az onkológiai betegek külföldi kezelésével kapcsolatban. Ergó azon véleményének adott hangot, hogy nem érdemes költeni a daganatos betegekre, hisz mindenképpen meghalnak. Szerinte a határon túli csontvelő, veseátültetések stb. nem tudják jelentős mértékben meghosszabbítani a betegek életét, legfeljebb 1-7 évre, vagyis ezeknek az embereknek úgyis mindegy.

Nos, hogy mennyire mindegy, arról talán megkérdezhetné az árván maradt gyerekeket, a társ nélkül maradt férjeket, feleségeket, gyermeküket elveszítő szülőket. Vagy azt a több ezer daganatos beteget, akik minden akaratukat, kitartásukat, erejüket összeszedve, félelmüket, kétségbeesésüket leküzdve, éppen most harcolnak az életükért. Üzenem a miniszterhelyettes úrnak, hogy nekik nem mindegy! Meggyőződésem: amíg ilyen fontos és empátiát követelő beosztást ilyen lelketlen, cinikus, részvétlen, kíméletlen tisztviselők tölthetnek be, semmilyen reform nem hoz változást az egészségügyben.

A miniszterhelyettes most már visszakozik, mondván ő nem mondott semmi bántót, egy részletet kiragadva direkt elferdítették szavait. A nyilvánosságra került hanganyag azonban ennek ellenkezőjét bizonyítja. Sovány vigasz, de több parlamenti képviselő Lincsevszkij leváltását követeli. Az esetet maga Volodimir Grojszman is vizsgálja, aki kilátásba helyezte, amennyiben kiderül, hogy jogos a társadalmi felháborodás, Lincsevszkij megfizet kijelentéseiért. A más bajához való ilyetén hozzáállás amorális és elfogadhatatlan, hisz az emberi élet felbecsülhetetlen.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó