Fogyóban a donorvér

Hogy mennyire megcsappant a véradási kedv, jól jelzi, Kárpátalján évente 8 milliliter vért készleteznek személyenként, míg az Egészségügyi Világszervezet ajánlásában 15 milliliter szerepel. Csak összehasonlításképpen: az USA-ban ezerből százkilenc, Európában ötvenkettő–hatvanhét, Ukrajnában ellenben csupán tizennyolc személy hajlandó alkalmi donorságot vállalni. Vajon mi az oka ennek, s Kárpátalja rendelkezik-e elegendő tartalékkal?

A Kárpáti Igaz Szó a véradók világnapja alkalmából érdeklődött efelől Marija Fanticsnál, a Kárpátaljai Megyei Vérátömlesztő Állomás osztályvezetőjénél.

– Megtörténik, hogy a kórházakban nincs elég tartalék? Hogy áll a központ a készletekkel?
– Az ország nagyobb városaiban folyamatosan gondot jelent a vér pótlása, s megyénkben sem jobb a helyzet. Ideiglenes problémák ma már nemcsak a ritka vércsoportoknál szoktak felmerülni, például a IV. negatívnál, hanem a leggyakoribb II-nél is. Naponta változik a helyzet a tartalékot illetően. A nyári időszak egyébként is nehezebb, ilyenkor az átlagosnál is erősebben megcsappan az adakozó kedv.

Ahhoz, hogy folyamatos legyen az ellátás, napi negyven-ötven véradónak kellene betérnie állomásunkra, ehelyett legfeljebb harminc személyt fogadunk, ha jó napunk van.

– Sokan a fertőzésektől való félelmükre hivatkozva nem hajlandók vért adni. Mennyire biztonságos a procedúra?
– Teljesen alaptalanul ódzkodik az, aki attól tart, hogy lecsapolás közben megfertőződhet, ugyanis steril, egyszer használatos eszközöket használunk. Megyénkben egyetlen alkalommal sem történt infekció véradás közben. Ez inkább ürügyül szolgál azoknak, akik így próbálnak kibújni az alól, hogy segítsenek embertársaiknak. Az elmúlt tíz évben visszaesés van ezen a téren, csak akkor tapasztalunk némi élénkülést, miután a média felhívja a figyelmet szorult helyzetünkre.

– Korábban a kedvezmények miatt is érdemes volt állandó donornak lenni, jelenleg jár-e valamilyen privilégium a rendszeres véradónak?
– A korábbi ezerből mára ötszáz tiszteletbeli donorunk maradt. A státuszt az kapja meg, aki minimum 40 alkalommal 450 milliliternyi életmentő folyadékot adott. S bár több kedvezmény is megilleti őket – vérvételkor szabadnap, tetszőleges időben kivett szabadság, egy új rendelet értelmében 51 hrivnya értékű egyszeri ebéd stb. – azokat csak az állami vállalatok biztosítják. A privát szféra többnyire ignorálja ezeket a jogokat.

– Arra mennyi az esély, hogy valaki fertőzött vért kap?
– Semennyi, ugyanis minden egyes milliliter szigorú immunológiai szűrésen megy át (HIV, hepatitisz B,C, szifilisz). Havonta találunk vírushordozókat, akik nem is tudnak problémájukról. A készítményt fél évig -40 fokon lefagyasztva tárolják, s amennyiben a véradón ez idő alatt valamelyik kizáró betegség tünetei jelentkeznek, a tőle kapott adagot megsemmisítik.

Amennyiben minden 18 és 60 év közötti arra alkalmas személy kéthavonta egyszer rászánná magát a csapolásra, teljességgel megoldódnának az utánpótlási gondok.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó