Lehet-e számítani a biztosítóra?

Vidékünkön egyre gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási jelenségek. Még csak a nyár elején járunk, de már rengeteg kárt okoztak a viharok, jégesők. Fordulnak-e az emberek a biztosítóhoz? – kérdezte a Kárpáti Igaz Szó Jurij Buhlakot, Global Garant biztosítótársaság kárpátaljai kirendeltségének igazgatóját.

– Bíznak-e a kárpátaljaiak a biztosítótársaságokban?
– Sajnos azt kell mondanom, nem. A kárpátaljaiaknak alig negyede rendelkezik valamilyen biztosítással. Pedig kínálataink szinte az élet minden szférájára kiterjednek. Az egészségünktől kezdve, jószágainkon át, minden ingóságra és ingatlanra lehet biztosítást kötni. A valós helyzet: hogy még a kötelező jellegű dolgokra – mint amilyen a gépjármű-felelősségbiztosítás – sincs a tulajdonosok felének kötvénye.

– Mi lehet ennek az oka?
– Ez többrétegű probléma. Rossz hatással volt a piacra, hogy 1996-ban megszüntették az addig kötelező élet- és vagyonbiztosítást. Jelenleg a rossz gazdasági helyzet sodorja válságba az ágazatot. Vidékünkön mintegy harminc társaság küzd azonos problémákkal. Hiába a pontos és megbízható szolgáltatás, a biztosítást kötők száma nem növekszik. A külföldi rendszámmal közlekedő autók tulajdonosai például inkább külhonban biztosítják be a járművet, holott itthon is megtehetnék, mereven elzárkóznak a kötvények elől.

– Mi a helyzet a természeti károkat szenvedett kárpátaljaiakkal, ők hová fordulhatnak kártérítésért?
– Akiknek van biztosítási szerződése, azoknak a megállapított kárösszegnek megfelelő mértékben térítenek. Ha például egy gazda 20 000 hrivnyára biztosította a jószágát, s az elpusztult, akkor a teljes összeget megkapja, függetlenül attól, mennyit fizetett már be. A múlt évben kárt szenvedettek közül szinte senki nem kötött vagyoni biztosítást. Inkább az önkormányzathoz, a megyei vezetéshez járnak pénzt kunyerálni. És csodálkoznak, hogy az állam nem segít nekik.

– Mekkora kártérítésre számíthatnak a biztosítottak?
– A térítés összege maximum annyi lehet, amennyiről a szerződés szól. Sajnos nagyon kevesen kötnek szerződést állataik védelmére. Az Ungvári járásban jó, ha három állatra van biztosítás. Hasonlóan rossz a helyzet a Bereg-vidéken és Ugocsában. E régióban az árvízi károk ellen is lehetne biztosítást kötni, de nem teszik. Vannak ellenben olyan járások, mint például a Rahói vagy a Técsői, melyekben nem kell győzködni a lakosságot.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó