Elkezdték a kárfelmérést

A megyei állami közigazgatáson összeállt és elkezdte munkáját az a szakbizottság, mely a legutóbbi viharok és jégverés okozta károk felmérésével foglalkozik. A hivatal sajtószolgálatának tájékoztatója szerint a legjelentősebbek a veszteségek az Ilosvai, a Técsői és a Huszti járásban.

Mint arról Hennagyij Moszkal megyevezető beszámolt, a kárfelmérő különítménynek a helyi önkormányzatok képviselői is tagjai, akik megállapították, hogy a természeti csapás sújtotta térségben az elemek megrongálták 851 lakóház, 14 oktatási intézmény, 7 kultúrház, 4 orvosi rendelő, 2 községháza és egy óvoda tetőzetét. A felhőszakadás következtében keletkezett áradás miatt a járásban megrongálódott mintegy 1,5 kilométernyi útfelület. Harminc épületről teljesen eltűntek a cserepek és a hullámpalák.

Az elektromos művek brigádjai éjt nappallá téve dolgoznak a leszaggatott vezetékek helyreállításán. A tegnapi állapot szerint már csak hat településen nem volt áramszolgáltatás.

A tájékoztató szerint a károk felmérése folytatódik.

Amennyiben az összeg meghaladja az 55,8 millió hrivnyát, kihirdetik a regionális szintű rendkívüli állapotot, amely révén lehetővé válik az állami költségvetésből való kártalanítás.

A megyei meteorológiai központ előrejelzése szerint térségünkben marad a csapadékos, zivatarokkal, felhőszakadással, viharos széllökésekkel tarkított időjárás.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó