Miben másak a mai apák?

Az apák napját mind Ukrajnában, mind Magyarországon június harmadik vasárnapján szokták megtartani. Olaszországban viszont például március 19.-én, Taiwanon augusztus 8-án, Ausztráliában szeptember első vasárnapján szentelnek figyelmet az apáknak. A 20. század elején kezdték el méltatni az anyák napja párjaként. Vajon mennyit változtak az apák az elmúlt évtizedben, s milyen szerep hárul rájuk a gyermeknevelésben? – érdeklődött a Kárpáti Igaz Szó Natalija Brataszjuknál, az Ukrán Pszichoterapeuták Kárpátaljai Egyesületének pszichológusánál.

– Vajon mi az oka, hogy a korábban korlátlan hatalommal rendelkező családfő szerepe ma már sokszor átkerül a nőhöz? Normális ez a szerepcsere?
– A finom, gyenge, szinte nőies férfiak megjelenése a feminista mozgalmak megerősödésének idejéhez köthető. Az egyre önállóbb, szabadabb, tanultabb, öntudatosabb nők mellett megjelentek a mosogató, babát fürdető férfiak, akik nem szívesen vesznek részt a pénzhajszában, elhatárolják magukat a hagyományos férfiszerepektől. Hogy mennyire normális ez, nem az én tisztem eldönteni. Az apaság jelensége ebben a sajátságos világban egyre tisztázatlanabbá válik. Holott szerepe a gyermek életében rendkívül fontos. Az apa mind fiú-, mind lánygyermeke számára az első férfi, akinek képe, viselkedése, kisugárzása szinte észrevétlenül, de annál erőteljesebb hatásként épül be csemetéje lelkivilágába. A közöttük kialakult kapcsolat, valamint azok a minták, ahogyan egymással kommunikálnak, viselkednek, beépül a gyermek tudatalattijába, aki élete során majd ennek alapján viszonyul más férfiakhoz – főnökökhöz, vezetőkhöz, hivatalnokokhoz stb.

– A férfiak házon kívüli életmódja, a Kárpátaljára jellemző idénymunka, a gyakori válások miatt manapság a gyermekek nagy része szinte apa nélkül nő fel. Milyen kihatásai lesznek ennek?
– Mivel a gyermeknek szüksége van apamintára, annak távollétében öntudatlanul kiválaszt magának valakit, aki helyettesíti. Ilyenkor persze fennáll a veszélye annak, hogy pozitív példa hiányában esetleg egy asszociális magatartású személyt tisztel meg bizalmával. Mivel senkinek sem lehet előírni, hogyan biztosítsa családja számára a megélhetést, a hosszú időre távozó édesapáknak mindenképpen gondoskodniuk kell a rendszeres kapcsolattartásról gyermekükkel, történjék az sms, levél, telefon vagy e-mail formájában.

– Örök vitatéma, mi szolgálja jobban a gyermek érdekeit: egy rossz szülői kapcsolat, melyben az apa agresszív, esetleg alkoholizál stb., vagy egy csonka család?
– A legújabb közvélemény-kutatások szerint, ha a gyermeket egy rossz szülői kapcsolatban rendszeresen negatív hatások érik, s a családfő szerepe mindössze a fizetése hazaadására korlátozódik, a gyermek sokkal többet szenved, mintha csonka családban ugyan, de szeretetteljes légkörben növekedne. A gyermeknek nem az anyagi biztonság az első, sokkal fontosabb számára a lelki egyensúly. Ennek biztosítása persze mindig nehezebb, mint egy játékkal kompenzálni a hiányosságot.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó