Mi kell a jó táborozáshoz?

Javában tart a vakáció. A gazdasági válság, a számtalan átszervezés, privatizáció, bezárás miatt az elmúlt időszakban Ukrajna-szerte jelentősen megcsappant az iskolások üdülési lehetősége. Sok szülő mégis megragadja az alkalmat, hogy táborba küldje csemetéjét, mert akkor érzi igazán biztonságban, ha felügyelet alatt tudhatja, ahelyett, hogy az utcán csatangolna. De mire kell odafigyelnie ahhoz, hogy valóban nyugodt lélekkel engedje útjára a gyermekét? – kérdezte a Kárpáti Igaz Szó Mincsuk Alexandrát, az Ungvári Városi Gyermekpoliklinika nyugalmazott gyermekorvosát.

– Mi kerüljön a vakációzni indulók csomagjába?
– Annak ellenére, hogy nyár van, bármikor előfordulhat kisebb lehűlés, nagyobb eső, ezért feltétlenül tegyünk a poggyászba hosszú nadrágot és melegebb pólót, zoknit, váltás lábbelit. A tisztálkodó szereken túl jó, ha van a csomagban allergia elleni kenőcs és a rovarokat távol tartó készítmény is, amely biztonságossá teheti a természetjárást. Bárhová is viszi útja a gyereket, mindig készletezünk megfelelő, a bőrbe könnyen beszívódó, magas faktorszámú naptejet, valamint napozás utáni bőrnyugtató krémet. Ha nincs kéznél más, kefírrel, tejföllel kenegesse a megégett bőrfelületet. Kisebb sérülések bármikor előfordulhatnak. Érdemes tehát kötszert, ragtapaszt és folyékony fertőtlenítőszert is vinnie magával.

– A táborozás során más egészségügyi veszélyek is leselkedhetnek a pihenőkre. Milyen gyógyszerekkel érdemes felszerelni az útba indulót?
– Készülődéskor az útitáskába feltétlenül tegyük be azokat a gyógyszereket, melyeket állandóan szednie kell a gyereknek. A szülő tudja, melyek a gyenge pontjai, mik azok a komolynak nem nevezhető betegségek, amelyekkel nyaralása során esetleg számolnia kell. Ezért olyan gyógyszereket is be kell készíteni a poggyászba, melyek ezek kezelésére szolgálnak. Szereljük fel lázcsillapítóval, mely egyben fájdalomcsillapítóként is szolgálhat – ez lehet Nurofen vagy Paracetamol – , és magyarázzuk el, hogyan kell azokat szedni. Aki szorulásra hajlamos, annak hashajtót, aki a szokatlan ételeket, italokat nem bírja, és hasmenést kaphat, annak e kellemetlen utóhatást lokalizáló tablettákat célszerű magával vinnie, például széntablettát és Smektát.

– Az sem mellékes kérdés, mit fogyaszthat és mit ajánlatos elkerülnie külföldön vagy akár a belföldi tengerparton üdülve?
– Figyelmeztessük a csemeténket, hogy csak olyan, frissen tálalt finomságokat fogyasszon, amelyek jól át vannak főzve. Bármerre jár, a húsok, tengeri állatok és a víz a legveszélyesebbek, mivel olyan kórokozókat tartalmazhatnak, melyek gyomor- és bélrendszeri fertőzést okozhatnak. Semmiképp ne egyen leveles vagy nyers zöldségeket, mert a földben és a vizekben tanyázó kórokozók nem pusztulnak el a hagyományos tisztítási eljárások során. Kerülje az olyan gyümölcsöt, melyet nem lehet meghámozni. Ne igyon csapvizet. Aktualitása miatt ugyancsak lényeges, hogy hazaérkezvén vizsgáljuk meg a gyermek teljes testfelületét, nem fúródott-e belé kullancs.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó