Nyugdíjemelés: kinek – mennyivel?

A szociális normatívák növekedése kapcsán Ukrajnában júliusban emelkednek a nyugdíjak. A Nyugdíjalap tájékoztatójából az derül ki, hogy az emelés a jelenleg minimális, valamint a maximális ellátmányból élőket érinti elsősorban. De lássuk a részleteket.

Július 1-től a jelenleg minimális, azaz 1373 hrivnyás ellátmányt növelik azon idős emberek esetében, akik rendelkeznek az ehhez szükséges munkaviszonnyal. A férfiaknál ez 25, a nőknél 20 év, amennyiben 2011 október elseje előtt mentek nyugdíjba és 35, illetve 30 év, amennyiben az említett dátum után.

A minimálnyugdíj a jövő hónaptól 1435 hrivnya lesz. Ez azt jelenti, hogy aki eddig 1373 hrivnyát vett kézhez, annak 61 hrivnyával, aki például 1433 hrivnyát, annak 2 hrivnyával emelik a juttatását.

Az országban élő 11 millió 700 ezer idős ember 2,6 százaléka, összesen 300 ezer ember kapja a legkisebb ellátmányt. Kárpátalján az emelés 30 ezer hajlott korú embert érint, tájékoztatta a Kárpáti Igaz Szót Viktorija Poljakovszka, a megyei Nyugdíjalap nyugdíjfolyósítási osztályának vezetője.

Ugyancsak változik azon 89 ezer ember ellátmánya, akik szociális nyugdíjból élnek. Mivel ők nem rendelkeznek az öregségi nyugdíjhoz szükséges munkaviszonnyal, a minimálnyugdíj mindössze 30 százalékát kapják, 412 hrivnyát, ami most a minimálnyugdíj változása révén 18 hrivnyával emelkedik.

13 730-ról 14 350 hrivnyára változik azok ellátmánya, akik már most is a maximumot kapják. Mint ismeretes, tíz létminimumnyi összegben maximálták a havi juttatás összegét, tehát lesz, aki 1 és olyan is, aki 610 hrivnyával többet kap majd. Azok a koros emberek viszont, akik 1434 hrivnyánál több és 13 730 hrivnyánál kevesebből élnek, nem számíthatnak pluszpénzre. Kivételt csupán azok képeznek, akik nyugdíjához 25 százalék pótdíj is jár, például a harci cselekmények résztvevői, valamint a tiszteletbeli donorok, akiknek pótdíját az aktuális létminimum 10 százalékában állapítják meg. Kárpátalján 1800 tiszteletbeli donort tartanak számon, tudtuk meg a szakembertől.

Ami a jövőt illeti, legközelebb december 1-jén tekintik át ismét a nyugdíjakat. Akkor 1497-re tervezik változtatni a minimális ellátmány összegét.

Andrij Reva szociális miniszter még májusban bejelentette, a kormány tervei között szerepel azon hajlott korúak nyugdíjának a megemelése, akik annak ellenére kevés pénzből kénytelenek élni, hogy több évtizedet dolgoztak, például az egykori kolhozisták. Ám arról nem beszélt, hogy erre mikor és hogyan kerül sor.

Az ukrán Nyugdíjalap adatai szerint az országban az elmúlt egy év alatt 11 millió 956 ezerről 11 millió 711 ezerre csökkent a nyugdíjasok száma. Az idős emberek 63 százaléka – 7 millió 345 ezer – a szebbik nemhez tartozik, míg 37 százaléka férfi. Azaz kétszer több a hölgy. A nyugdíjasok arányának csökkenése az új nyugdíjtörvény következménye: a hajlott korúak egy része távozik az élők sorából, a hatvanadik életévüket betöltő emberek közül sokan viszont, mivel nem rendelkeznek az öregségi nyugdíjra feljogosító munkaviszonnyal, kénytelenek 63-65 éves korukig dolgozni.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó