Főiskolai tanévzáró miniszterekkel

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévzáró és diplomaátadó ünnepségére tegnap került sor Beregszászban, hagyományosan a református templomban. A főiskolán a különböző képzési szinten 1051 diák számára ért véget a 2017-2018-as tanév, 102 végzős hallgató kapta meg a végzettségét igazoló BA/BSc, illetve magiszteri oklevelét.

Dr. Orosz Ildikó rektor évértékelő beszédében kifejtette, diákjaik sikeresen szerepeltek a tudományos diákköri konferenciákon, különböző programokon, részképzéseken vettek részt. Szólt a főiskola által szervezett rendezvényekről, melyeken szintén szívesen és sikeresen vettek részt hallgatóik. A főiskola infrastrukturális fejlesztésével kapcsolatban elmondta, a Bethlen Gábor Alap közreműködésének köszönhetően

szeptemberre elkészül az egészségügyi és sportcentrum, ami végre megoldja a testnevelési órák levezetésének gondjait.

A tanévzáró ünnepségen számos magas rangú, magyar és ukrán politikus vett részt, így például Szijjártó Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának minisztere, Pavlo Klimkin, Ukrajna külügyminisztere, Lilija Hrinevics, Ukrajna oktatási minisztere, Seszták Miklós kormánybiztos és még sokan mások.

Pavlo Klimkin köszönetet mondott a meghívásért, azt kívánta minden jelenlévőnek, hogy segítse őket az Isten, nemcsak most és itt, hanem a további életükben is. A végzősökhöz fordulva kifejtette, amit ma megtanulnak, annak holnap is hasznát veszik.

Őrizzék meg identitásukat, mindig úgy cselekedjenek, ahogy a szüleik tanácsolják, és amikor lehetőség van több nyelvet megtanulni, éljenek ezzel és minden más lehetőséggel is.

Lilija Hrinevics kifejtette, Ukrajna büszke arra, hogy kulturális sokszínűséggel bír, a nemzetiségi sokszínűség az, ami értékessé teszi az országot. A miniszter asszony a végzősökhöz intézett szavaiban kiemelte, bár többségében magyarok, ám ukrán állampolgárok, és tudásukkal gazdagítani fogják az országot. De ha úgy hozza a sors, hogy más országban kamatoztatják tudásukat, soha ne feledjék gyökereiket.

Szijjártó Péter azon reményének adott hangot, hogy az ünnepség után eredményes tárgyalásokat sikerül folytatni ukrán kollégáikkal.

– A végzősök számára bonyolult kérdés, hogyan tovább, és ez a kérdés még bonyolultabbá válik, ha kisebbségi sorban él – jegyezte meg. – Ám azok, akik a főiskolát választották a továbbtanulás helyszínéül, hozzájárultak a magyar nyelv továbbéléséhez, ami által erősödik a kárpátaljai magyar közösség és ezen keresztül az egész magyar nemzet is.

A magyar nemzet erejét pedig a jövő nemzedék, a magyar fiatalok adják.

A végzősök nevében Pliszka Tímea magyar szakos hallgató mondott köszönetet. A fogadalomtétel után Orosz Ildikó és Brenzovics László, a KMF JA elnöke átnyújtották a diplomákat. A történelmi egyházak képviselői áldást kértek a jelenlévőkre.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó