Mit hozott a vízummentesség?

Egy év telt el azóta, hogy Ukrajna állampolgárai vízummentesen utazhatnak az Európai Unió 28 államába. A biometrikus útlevelekkel rendelkezők gond nélkül juthatnak el bármelyik tagországba. Vajon miként élték meg ezt a tizenkét hónapot a határőrök? – kérdezte a Kárpáti Igaz Szó Elena Tracsukot, a Csapi Határőrosztag szóvivőjét.

– Milyenek az elmúlt év tapasztalatai?
– Semmilyen rendkívüli dologról nem tudok beszámolni. Az utasforgalomban az általunk felügyelt határátkelőkön nem tapasztaltunk jelentős változást. A vasúton és a közúton is ugyanez a helyzet. Ez alatt az EU-t mintegy 20,3 millió ukrán állampolgár kereste fel, akik közül 4,8 milliónyian utazhattak vízummentesen. Ez az országos adat, de Kárpátalja sem panaszkodhat, elvégre 4,4 milliónyian lépték át az itteni határátkelőket, zömmel külön belépési engedély nélkül. Magyarországra, Szlovákiába és Romániába több mint 239 ezer kárpátaljai utazott schengeni vízum nélkül. Mostanáig mindenki gond nélkül beléphetett az EU területére, egyetlen olyan eset sem volt, hogy az érvényes úti okmánnyal rendelkező honfitársaink közül valakit visszafordítottak volna a szomszédos államok határőrizeti szervei.

– Az emberek mégis sokat panaszkodnak a többórás várakozásra, a különféle kellemetlenségekre.
– Nos, ez csak átmeneti állapot volt, amely csupán a kezdetekben állt fent. Különösképp az első hónapban volt nagy a tumultus, amikor 9 ezer ukrán állampolgár rohamozta meg a határátkelőinket. Novemberre ez a szám a harmadára mérséklődött, és nagyjából ma is ugyanez a kép. Persze az ünnepnapokon, amikor tízezrével térnek haza, majd fordulnak vissza a külhonban dolgozók, feltorlódnak a sorok. Most például nyár van. Itt a szabadságolások ideje. Ilyenkor minden évben megélénkül az utazási kedv. Ám mindennek nincs köze a vízummentességhez.

– Milyen problémák adódnak a külföldi utazások során?Figyelik-e, ki milyen vízummal rendelkezik?
– A kollégáimat egyáltalán nem érdekli, van-e vízuma az utazónak, biometrikus-e az úti okmánya. Nem feladatunk ez irányú statisztikát vezetni. Különben sokaknak van schengeni vízummal ellátott biometrikus okmányuk. Számunkra az a fontos, hogy érvényes legyen az útlevél. Ha mondjuk már közel van az irat lejárásának időpontja, akkor felhívjuk rá az illető figyelmét. Más a helyzet azokkal, akik külföldi állampolgárként lépnek be Ukrajnába, és nem tartják be az itt-tartózkodásra vonatkozó szabályt. E szerint ugyanis az idegen útlevéllel rendelkezők félévente kilencven napot tölthetnek el az országban. Az ezt túllépők pénzbírságra számíthatnak. Az ilyen esetek sajnos meglehetősen gyakoriak. Ám ezeknek sincs semmi közük a schengeni előírásokhoz.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó