A nemzeti összetartozás érzését erősítik

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség két évvel ezelőtt Mezőkaszonyban állított emléket Szent Lászlónak: a helyi középiskola épületén elhelyezet emléktábla azt örökíti meg, hogy a község határában mért vereséget az országba betörő besenyő hadakra. Azóta hagyománnyá vált, hogy megemlékeznek a lovagkirályról.

Vasárnap immár harmadik alkalommal gyülekeztek Szent László király tisztelői a középiskola épülete előtt. Az ünnepségen Bakancsos László, az UMDSZ általános alelnöke köszöntötte a jelenlévőket, akik között ott volt Tóth Miklós megyei képviselő, az UMDSZ alelnöke, Horváth László, az UMDSZ Beregszászi Járási Szervezetének elnöke, a Beregszászi Járási Tanács alelnöke, Márkus Miklós, az UMDSZ Kaszonyi Alapszervezetének elnöke, Ambrus Pál, az UMDSZ Felső-Tisza-vidéki Szervezetének elnöke.

Kulcsár Ferenc, a beregszászi konzul kifejtette, Szent László király a haza javáért munkálkodott, ezért minden igazi magyar hazafi példaképe.

Dr. Zubánics László köszönetet mondott azoknak a focistáknak, akik immár harmadik alkalommal beneveztek a Szent László királyról elnevezett labdarúgó-tornára.

– Nagy uralkodóink közül ő az egyik olyan, aki megalapozta, tovább erősítette a magyar államiságot – mondta az UMDSZ elnöke. Hozzátette, a hasonló események erősítik a nemzeti összetartozás érzését.

Ferenci Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművésze elszavalta Dvihallyné Oszuskó Sarolta Szent László kútja című versét, majd a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés koszorúit az emléktáblánál.

A csapatok a Szent László Kupáért a mezőkaszonyi futballpályán mérkőztek meg.

Tóth Miklós megyei képviselő, az UMDSZ alelnöke sportszerű játékot, jó szórakozást kívánt a játékosoknak. Horváth László üdvözölte a jelenlévőket, s mint mondta, bizonyára nincs a világon olyan ország, ahol ne játszanák, ne szeretnék a futballt.

Fordulatokban gazdag, izgalmas meccseket láthattunk. A kaszonyiak bizonyultak a legjobbnak, őket a nagydobronyiak követték, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a técsőiek állhattak fel, negyedik a benei, míg az ötödik a munkácsi csapat lett.

A legjobb kapusnak a kaszonyi Varga Zsoltot választották, legjobb játékos a técsői Beci István, a torna gólkirálya pedig a gecsei Csuha István lett.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó