Összeköt a kultúra és a közös múlt

Öt hajdani, ma már határ által elválasztott, máramarosi koronaváros idén tizedik alkalommal adott egymásnak találkozót a festői szépségű Visken. Ezek a kulturális randevúk, Huszt, Visk, Técső, Hosszúmező és Máramarossziget máig tartó barátságát, kulturális egymáshoz tartozását jelképezik, és a szétszakított részek újbóli egymásra találását szolgálják. Az idei jubileumi ünnepségen a rendezvény védnöke, a Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetsége különösen kitett magáért, fergeteges kulturális műsorral és kulináris különlegességekkel lepte meg a vendégeket.

A kulturális részt a népzenei és néptánc tábor résztvevői kezdték, fellépésük egyben táborzáró gála is volt.

A koronavárosok találkozóját Hajovics Jaroszláv, Visk polgármestere nyitotta meg, aki köszöntötte a vendégeket, a testvérvárosok képviselőit.

Felhívta a figyelmet az esemény egyedi voltára, rámutatott mennyire fontos ez az összejövetel, hiszen a mostani bonyolult helyzet fokozott egymás iránti toleranciát és figyelmet követel tőlünk.

Dr. Erdei Péter beregszászi konzul kifejtette, bár a magyar nemzetet több határ is szétválasztja, a kultúránk és közös múltunk az a kapocs, ami egybeköt. Elmondta, annak ellenére, hogy a négy miniszter találkozóján nagy előrelépések nem történtek, többen is kifejezésre juttatták, mind a két fél érdekelt abban, hogy a kárpátaljai magyarság megmaradjon, és őrizze önazonosságát. A magyar kormány továbbra is támogatni fogja a helyi magyarságot törekvéseiben, illetve abban, hogy szülőföldjén megmaradjon.

A köszöntők után a színpadot a néptánc- és népdalegyüttesek vették birtokukba. Fellépett a Dudárik, a Rezeda, a Mustármag óvoda növendékei, Csüllő táncegyüttes, a Hangicsáló énekegyüttes, a BorzsaVári zenekar, a Tisza táncegyüttes, a Nefelejcs, a Kincső, a Zamárdi női kar, a Püspökhatvani Népi Együttes.

A résztvevőket ugyan próbára tette az egyáltalán nem nyárias időjárás, de kitartottak. Az esőszünetben a közönség kulináris élvezeteknek hódolhatott, hiszen volt hurka, kolbász, saslik, sütötték a lángost, és a kürtőskalácsot, a fellépőket pedig töltött káposztával vendégelték meg. Különféle italokból sem volt hiány. A kézművesek sátraiban kukoricacsuhéból készített használati és dísztárgyakat, rongybabákat, kézzel faragott fajátékokat kínáltak.

Az ünnepség befejező akkordjaként a Páva Gála, a Torkos zenekar, Takács Dóra, Páva Csaba, Kovács Dániel, Pál István Szalonna és Bandája, a Magyar Állami Népi Együttes táncosai, a Pendely Énekegyüttes és a kalotaszegi legénytársulat léptek fel.

Bökényi Magdolna

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó