Romapogrom Lembergben – halálos idegengyűlölet

Maszkot viselő ismeretlenek késekkel és baseballütőkkel támadtak rá kárpátaljai romák átmeneti táborára Lemberg külvárosában, a támadás következtében egy ember meghalt, négyen súlyosan megsebesültek – adták hírül ukrán hírportálok.

Mint arról már beszámoltunk, a támadás következtében életét vesztette egy 24 éves férfi, akinek az állandó lakóhelye a munkácsi járási Szernye. Négy személyt, köztük egy tízéves fiút szúrt sebekkel szállítottak kórházba, egyikük munkácsi lakos, a többiek a munkácsi járási Barkaszón élnek.

A brutális támadással kapcsolatban megszólalt Andrij Szadovij is, aki az emberiesség megőrzésére és a cinikus megnyilvánulásoktól történő tartózkodásra szólított fel.

Az ukrán nacionalizmus fellegvárának számító Lemberg polgármestere, aki egyben a Szamopomics parlamenti párt vezetője, közölte, a megtámadott tábor lakói jelenleg rendőri védelem alatt állnak, és a város önkormányzata a nyomozás idejére ideiglenes szállást biztosít számukra. Jelezte, a támadás egyik sebesültjét, akinek az állapota közepesen súlyos, kórházban kezelik, két sérültet, egy anyát és fiát, a sebeik bevarrása után kiengedték a kórházból.

A polgármester felszólította a rendőrséget, hogy alaposan nyomozza ki a bűncselekményt, és büntessék meg a gyilkosság elkövetőit. A támadással kapcsolatban ismertette, az áldozatot a támadók csoportosan szurkálták, szerinte egyértelmű gyilkossági szándékkal, míg a 30 éves anyát akkor késelték meg, amikor védeni próbálta 10 éves fiát.

„Arra kérek mindenkit, képzelje maga elé ezt a képet, mielőtt „úgy kell nekik!” stílusban kommentálná az esetet. Maradjunk meg embereknek!” – írta Andrij Szadovij, megjegyezve, a történelemből tudható, a civilizált emberi lényt kis távolság választja el a lelketlen vadállattól.

A lembergi rendőrség közlése szerint a romatábor elleni támadás őrizetbe vett hét elkövetője 17-18 éves lembergi lakos, a vezetőjük 20 éves.

A zaxid.net lembergi hírportál rendőrségi forrásból úgy értesült, az őrizetbe vett fiatalok a Józan és Dühös Ifjúság nevű neonáci szervezet tagjai.

Horvát Miroszláv, az ungvári városi tanács képviselője szerint a kárpátaljai romák jelenleg nagyon nehéz időket élnek át, mert nincs, aki megvédje őket.

A roma jogvédő a romagyilkosság kapcsán a mukachevo.net hírportálnak nyilatkozva elmondta, felkereste a meggyilkolt 23 éves Pap Dávid családját. Szavai szerint a fiú az iskola befejezése után Ukrajna nagyvárosaiba járt pénzt keresni, Lembergben fémhulladék gyűjtésével foglalkozott.

A gyilkosság körülményeiről szólva elmondta, támadói felvágták Dávid hasát, és kiontották a beleit. Megjegyezte, Papék rendes család, helyben mezőgazdasági munkát végeznek napszámban, de gyakran járnak külföldre is dolgozni.

“Még soha nem rettegtünk ennyire, mert nincs, aki megvédjen bennünket. Tegnap csak kergettek, vertek, ma pedig már késelnek és gyilkolnak bennünket” – fakadt ki Horvát Miroszláv.

A romák képviselői a megyei állami közigazgatás épülete előtt tiltakoztak a közösségük tagjait ért támadások miatt. A tüntetők többnyelvű feliratokon ítélték el a rasszizmust, hívták fel a hatalom képviselőinek figyelmét a romák tarthatatlan helyzetére.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó