Nemzetközi tanácskozás a szomszédban

Mihajlo Rivisz vezette azt a kárpátaljai küldöttséget, mely részt vett a szomszédos Lemberg megyei Truszkavecen rendezett nagyszabású konferencián.

Az eseményen Ukrajna nyugati régióiból, Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból és Romániából érkeztek önkormányzati vezetők, parlamenti képviselők, diplomaták, nemzetközi alapítványok és projektek kezelői mintegy négyszázan, hogy eszmét cseréljenek a Kárpátok-Eurorégió tagországai fenntartható fejlődésének lehetőségeiről.

A fórumon felszólalt a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, aki ismertette a Tisza Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás (Tisza ETT) működését. Tényekkel illusztrálva bemutatta, milyen lehetőségeket rejt az EU által támogatott új határ menti kapcsolatrendszer.

Jevcsák Judit, a Tisza ETT helyettes igazgatója kiemelte, Kárpátalja az egyedüli ukrajnai régió, amely nem uniós tagállam részeként részt vehet egy ilyen nagyszabású európai projektben. Elmondta, jelenleg 20 tagállam területén 72 ilyen társulás működik. Ezek célja EU-s pénzek közvetlen bevonása a helyi projektekbe. Kárpátalján 35 ilyen javaslat előkészítése van folyamatban.

Ezek egyike az Aknaszlatinai Sóbánya helyzetének feltárása és a kitermelés felélesztése.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó