Dínom-dánom Nagymuzsalyban

A KárpátHáz Civil Szervezet és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség tavaly nyáron számos fesztivált szervezett a Bereg-vidéken. Az idei nyári fesztiválok június 24-én, Nagymuzsalyban kezdődtek el, immár második alkalommal került megrendezésre a II. Nagymuzsalyi Dínom-dánom.

A megjelenteket, a vendégeket, akik között ott volt Tóth Miklós megyei képviselő, Horváth László, a Beregszászi Járási Tanács alelnöke, az UMDSZ Beregszászi Járási Szervezetének elnöke, Halász László, a járási művelődési és turisztikai osztály vezetője, Szegedi Erika köszöntötte. Az UMDSZ Nagymuzsalyi Alapszervezetének elnöke, aki egyben az iskola igazgatója is, az alkalommal élve köszönetet mondott a megyei képviselőknek azért, hogy nemrégiben új iskolabuszt kaptak, s a nyáron megvalósul az épület fűtésrendszerének teljes körű cseréje. Az év végéig pedig egy műfüves pályával is gazdagodnak.

Péter Csaba megyei képviselő, a KárpátHáz Civil Szervezet kuratóriumi elnöke, a fesztivál fő támogatója kiemelte, minden nemzet jövőjét a fiatalság jelenti, és egy nemzet fennmaradását kultúrája és anyanyelve biztosítja.

Kitért a kárpátaljai magyarok ellen irányuló megszorításokra, arra biztatott mindenkit, higgyenek a szebb jövőben, a fesztiválon pedig érezzék jól magukat.

Erdei Péter, a Beregszászi Konzulátus vezető konzulja rámutatott a jobb megélhetés érdekében sajnos sokan külföldön vállalnak munkát, egyre többen hagyják el a szülőföldjüket. Felmerül a kérdés, mi lesz a magyar nyelv, a magyar kultúra sorsa? Kifejtette, Magyarország kormánya eddig is támogatta az itt élőket, célja a helyben maradás elősegítése, és ez segítség a jövőben sem marad el.

Viktor Mikulin, a megyei közigazgatási elnökhelyettese is köszöntötte a hagyományőrző vigadalom résztvevőit. Átadta Hennagyij Moszkal, a megyei közigazgatás elnökének üdvözletét. Örömmel konstatálta, hogy a fesztivál a tanintézet udvarán került megrendezésre, hiszen az iskola fontos objektum, az maga a kultúra, a tudományok fellegvára.

A Nagymuzsalyi Hagyományőrző Vigadalomra sok fellépő érkezett, a helyi gyerekek mellett színpadra állt a beregszászi Atasz, a Street Dance táncegyüttes és még sokan mások. Homoki Bálint szellemesen vezette a műsort. A hajnalig tartó mulatságon a Két Kanál együttes húzta a talpalávalót.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó