Matl Péter művei Debrecenben

Matl Péter kárpátaljai szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában – olvasható a debreceninap.hu-n.

A kiállítás-megnyitón megjelenteket dr. Mazsu János, Debrecen MJV Közgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke, valamint Buhajla József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja köszöntötte. A tárlatot Galánfi András Kossuth-díjas népművész, előadóművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja nyitotta meg, közreműködött Molnár Miklós népzenész.

Az egyik legjelentősebb kortárs kárpátaljai magyar szobrászművész első ízben állít ki Debrecenben egyéni tárlat keretében. A Magyarország Ungvári Főkonzulátusának együttműködésével a magyar városba vitt kisplasztikái, szobrai és festményei csupán keresztmetszetét nyújtják gazdag munkásságának.

Matl Péter az utóbbi 20 évben többnyire köztéri alkotásokat készített, munkái megtalálhatók Magyarország több városában, valamint Ukrajnában, Ausztriában, Csehországban, Svédországban, Franciaországban, Japánban, Németországban, Brazíliában, Szlovákiában és az Amerikai Egyesült Államokban. A művész alkotásait főként fából, kőből, bronzból készíti, fő művei a Vereckei-hágónál álló, a magyar honfoglalás millecentenáriumára készült emlékműve, valamint az ópusztaszeri Nemzeti Összetartozás Emlékmű. A vereckei emlékmű az elmúlt évek során a kárpátaljai magyarság egyik jelképévé vált.

A kiállítás augusztus 24-ig tekinthető meg, hétköznapokon 10–18 óráig. Az épület zárva tartása alatt augusztus 3–9-ig, a tárlat nem látogatható.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó