Friss a perec, most kéthetes

A beregszászi járási Asztély híres a pereckészítéséről. Az 1950-es évekig a helyi asszonyok rendszeresen sütötték a család részére, de más településeken is értékesítették, s viccesen így kínáltak a vevőknek: friss a perec, most kéthetes!

Napjainkra majdnem feledésbe merült ez a foglalatosság, ám akadtak lelkes hagyományőrzők, akik újjáélesztették és továbbadták, sőt ünnepet is szenteltek neki. Vasárnap immár hatodszor szervezték meg perecfesztivált. Az eseményen szemtanúi lehettünk, hogyan készül ez a finomság. Helyben gyúrták, sodorták és sütötték az ügyes kezű idősebb és fiatal háziaszonyok.

– A perec kelt tésztából készül az összetevői liszt, sütő margarin, só és élesztő. Miután a tészta megkelt, hosszú rudakat formálunk belőle, azt pereccé alakítjuk, és a kemencében megsütjük. Többféle képen ízesítjük, van sós, köménymagos, ánizsos, sajtos és édes is – tudtuk meg Kádár Piroskától asztélyi nyugdíjastól, aki örömmel tanította a kislányokat a fortélyokra. Az érdeklődők a helyi futballpályán gyűltek össze. Ahol a gyermekeket vidámpark, körhinta, kisvasút várta.

– Az Úr 2018-ik esztendeje a Családok éve. Ideje van most annak, hogy megragadjuk egymást, hogy ünnepeljünk és hálát adjunk, és nem csupán a perecért, hanem a kenyérért és az Isten gondoskodó szeretetéért is – fejtette ki Iván Gusztáv helyi református lelkész. A beregszászi konzulátus nevében dr. Erdei Péter vezető konzul köszöntötte a fesztivál résztvevőit. A diplomata gyermekkorára visszaemlékezve elmondta, a perechez jó élmények fűzik, nem múlhatott el cirkuszi előadás, vagy mozi anélkül, hogy ne kaptak volna perecet a gyerekek, jelesül ő is. Fontosak az ilyen rendezvények, ahol a hagyományokat felelevenítik, átadják a felnövekvő nemzedéknek.

– Az asztélyiak sokáig meglehetősen elzártan éltek. Mára megváltozott a helyzet, a település a fejlődés útjára lépett – Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke.
Hasonló gondolatokkal üdvözölte a jelenlévőket Halász László is, a járási közigazgatás művelődési és turisztikai osztályának vezetője.

– Egy közösség akkor tud épülni, akkor tud megmaradni, ha ilyen rendezvényeket szervez. Abban bízom, hogy a faluközösség nemcsak hatodízben, hanem tizenhatod ízben is megszervezheti a perecfesztivált – mondta Asztély polgármestere. Nagy Anna elmondta, a hagyományőrző perecfesztivál fő célja kultúránk, hagyományaink ápolása, megőrzése és továbbadása. Asztély polgármestere mindenkit arra buzdított, kóstolják meg az ízletes asztélyi perecet, amelyben nem csak sok munka van, hanem jókedv és lélek is. Az összefogásnak köszönhető, hogy immár hatodik alkalommal sikerült megrendezniük a közösségépítő fesztivált, melyen több száz gyermek lépett fel, Beregszászból érkezett táncegyüttesek, a Sodró együttes és még sokan mások. Az esti órákban Bódi Csabi és Opitz Barbi magyarországi előadók szórakoztatták a nagyérdeműt. A hajnalig tartó mulatságon a Két Kanál együttes húzta a talpalávalót.

Az idősebb asztélyi lakosok elmondása szerint 1938-ban Horthy Miklós községükön ment keresztül. A tiszteletére kaput állítottak a falu elejére, melyet az asztélyi asszonyok pereccel díszítettek. A lóháton jövők kapuról vették le a perecet, a gyalog érkezőket pedig az asszonyok kosarakba rakott édességgel kínálták. A pereckapu ezek után még hosszú évekig állt a falu elején, és őrizte az asztélyi perec hírnevét.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó