Kisdobrony: iskola a megmaradásért

Csak látszólagos a csend a Kisdobronyi Művészeti Iskola környékén. A tanév befejeződött, kiröppentek a növendékek. Hidi László igazgató azonban hivatalában tartózkodik. Ugyanis várja az új felvételizőket.

Mosolyogva nyugtázza:
– A körülményekhez képest sikeres tanévet zártunk. Azért mondom ezt, mert mi is megéreztük a tanárhiányt. A múlt nyáron öten váltak ki a tantestületből, mert másutt képzelik el a jövőjüket. Szerencsére a Zádor Dezső Zeneművészeti Szakiskola és az Ungvári Művészeti Koledzs segített pótolni a hiányukat.

A tanévet 148 gyermekkel zárták, akik hegedülni, zongorázni, fúvós hangszereken játszani tanulnak, és náluk sajátítják el a képzőművészet alapjait.

– Terveink között szerepelt egy kerámiaégető kemence építése. Pályáztunk rá, de sajnos nem mi nyertünk – kesereg beszélgetőtársam. Ám mint mondja, nem tesznek le a tervükről. Ez a kis balsiker különben sem szegi kedvüket, hisz a növendékeik sikert sikerre halmoznak. Nagyszerű előadást produkáltak például az új palágykomoróci kultúrházban megtartott beszámoló koncerten, ahol négy rokon tanintézmény növendékei léptek fel. A kisdobronyiak külön elismerésben részesültek. Ugyanis ők voltak az egyetlenek, akik gyermekkórust is színpadra állítottak.

– Fiaink, lányaink ott vannak és derekasan helytállnak minden járási és megyei vetélkedőn. De részt vettünk azon az anyaországi rendezvényen is, ahol egyebek között Fehérgyarmatról, Vásárosnaményból érkezettek szerepeltek. A vetélkedőt kimondottan népdalénekesek és népi hangszereket megszólaltatók számára szervezték. Hidi Máté, Kelemen Dániel, Csup Attila Fábián a legfényesebb díjakkal tértek haza – sorolja Hidi László.

A hat fiókintézménnyel rendelkező tanintézmény története évtizedekre nyúlik vissza, tájékoztat az igazgató, aki a Drohobicsi Zeneművészeti Egyetem elvégzését követően szorgalmazta a nagydobronyi fiókintézmény megnyitását. Az elképzelést azonban nem támogatta az akkori polgármester. Végül a néhai Balog Kálmán kolhozelnök biztosított egy épületet az iskola számára. A létesítmény bővítésre szorulna, de a falu elöljáróit hidegen hagyja a dolog. Kisdobronyban Ember Balázs karolta fel az ötletet és a most is regnáló polgármesternek köszönhetően az egykori középület a művészet és a néphagyomány bölcsője lett.

– Szerencsénkre a járás nem feledkezik meg rólunk – folytatja az igazgató. – Kotljár Máriának, a járási művelődési osztály vezetőjének hála az idén új tetőt kapott a kisdobronyi bázisépület. A múlt évben a nagydobronyi fiókintézményt újították fel.

Hidi László bízik a jövőben. A tantestület tagjaiból álló felvételi bizottság augusztusban ül össze. Senkit nem utasítanak el. Sőt, már az óvodából kikerülő kicsiket is bevonják a zeneoktatásba. A jó hallással megáldottak számára előkészítő osztályt nyitnak.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó