Mennyire keserű a cukros élete?

15 évente megduplázódik a cukrosok száma. Napjaink egyik leggyakoribb betegségét fertőzés nélkül terjedő járványként emlegetik, ugyanis világszerte 422 millióan, Ukrajnában 1 millióan szenvednek tőle, ebből kétszázezren inzulinra szorulnak. Vajon mikor kell diabéteszre gyanakodnunk? A betegség kiket veszélyeztet leginkább? – tettük fel a KISZó Szempont-rovatában a kérdést Olga Oleksziknek, a megyei kórház endokrinológiai osztálya vezetőjének.

– Mikortól számít valaki cukorbetegnek?
– Sokszor csak laboratóriumi vizsgálat során derül fény a kórra, egy gépjárművezetői vagy más alkalmassági rutinellenőrzés során. Beszélhetünk csökkent glukóztoleranciáról, amikor a vércukorszint enyhén emelkedett lehet, 6,0-7,0 mmol/l. De akinél huzamos ideig 11,0 mmol/l-es szintet mérünk éhgyomorra, annál egyértelmű a diagnózis. Kárpátalján 35 ezer beteget jegyzünk, közülük 200 gyerek. Inzulinra 5000-en szorulnak, a többiek gyógyszereket szednek.

– Milyen tünetek utalnak a kórra?
– Az 1-es típusú diabétesz általában viharos gyorsasággal, szembeötlő tünetek kíséretében lép fel, minél fiatalabb a beteg, annál erőteljesebben. Gyermekkorban hetek, fiatal felnőttkorban hónapok alatt bontakozhat ki a betegség klinikai képe. Lehet örökletes is. Jellemzője a megnövekedett vizeletmennyiség, az állandó szomjúságérzet, a fokozott étvágy ellenére bekövetkező súlyvesztés, a magas vércukorszint, a nagymértékű szájszárazság, fáradékonyság, levertség, éhségérzet, látásromlás, fejfájás, éjszakai lábikragörcs, a bőr viszketegsége. A 2-es típusú cukorbetegség nagyon gyakran tünetszegény, akár 10-15 éven át is fennállhat anélkül, hogy panaszokat okozna. Szimptómái hasonlóak az 1-es típusúakéhoz, emellett jelentkezhetnek még gennyes bőrfertőzések, altesti viszketés, nők esetén a kezeléssel dacoló hüvelyi gombásodás. A lehelet aromás (acetonos) illatú lehet.

– Kik a leginkább veszélyeztetettebbek?
– A mozgásszegény, stresszes életmódot élők, a túlsúlyosak vannak nagyobb veszélyben. Érdemes szűrni a köszvényes betegeket. A terhesség során általában a 30 éven felüli, túlsúlyos kismamák számíthatnak csökkent glükóztűrő-képességre. Annak is oda kell figyelnie magára, akinek a családjában már előfordult e kór. Ezenkívül baleseti sokk, műtéti beavatkozás, hosszú ideig tartó lelki megterhelés is kiválthat cukorbetegséget. Időskorban egyes gyógyszerek ugyancsak előidézhetik, például a sokáig elhúzódó szteroidkezelés, vizelethajtók stb.

– Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
– Tudatos, helyes életmóddal, személyre szabott étrenddel és rendszeres vércukorméréssel könnyen elkerülhetők a veszélyek. Ehhez csak annyi tennivalónk van, hogy amennyiben anyagilag megengedhetjük magunknak, a patikában beszerzünk egy vércukorszintmérő készüléket és fájdalommentesen használjuk. De az is elég, ha évente legalább egyszer, még jobb, ha kétszer is beutalót kérünk családorvosunktól egy teljes vérképvizsgálatra, mely során a vércukorszintünket is megmérik.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó