Felvételi kampány: több szak – nagyobb esély

A héten startolt az idei felvételi kampány. Az érettségizőknek nem árt fokozottan odafigyelni a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókra, hogy elkerüljék a félreértéseket.

Július másodikától kezdetét vette az elektronikus regisztráció, amely során a diákoknak fel kell tölteni online felhasználói fiókjukba a szükséges okmányokat . Ezt e hónap 25-ig van lehetőségük módosítani. Július 12-től pedig benyújthatják a kérvényeket az intézményeken belül is. Erre egészen július 26-ig van mód. Kivételt képeznek azok, akik alkalmassági beszélgetésen vagy belső egyetemi vizsgán vesznek részt, nekik július 20-án lejár a jelentkezési határidő.

Az idei felsőoktatási felvételi kampánynak hat alapvető újdonsága van. A legjelentősebb újítás, hogy egységesítették a tantárgyi követelményrendszert. A korábbi években a felsőoktatási intézmények maguk határozhatták meg, hogy egy adott szakra milyen külső független tesztelés (ZNO) vizsgatanúsítványával lehet bejutni. Ez évtől e azonban már nem fordulhat elő, hogy például egy kijevi felsőoktatási intézményben más ZNO-s tantárgyak kellenek az újságíró szakra jelentkezőnek, mint Ungváron.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézete (UMOTI) az idén is öt szakra hirdet felvételit. Imre Gyula, az intézet felvételi bizottságának felelős titkára a Kárpáti Igaz Szónak elmondta: Fizika és informatika szakokra csak nappali tagozatra lehet jelentkezni, viszont a matematika és informatika magyar nyelv és irodalom, a történelem, és a nemzetközi kapcsolatok szak nappali és levelező tagozaton is elérhető.

– Mire figyeljenek oda a fiatalok?

– Fontos kiemelni, hogy az idén a jelentkezők a korábbi kilenc kérelem helyett csak hét kérvényt nyújthatnak be, összesen négy szakra

– emelte ki Imre Gyula. – Az egyetem tudományos tanácsának döntése értelmében az intézetbe felvételiző diákok a történelem, matematika, fizika, magyar nyelv és irodalom szakokra harmadik vizsgaként a magyar nyelvet is választhatják. A magyar nyelvvizsgát az Ungvári Nemzeti Egyetemen lehet majd letenni. A Magyar Filológiai Tanszék tanárai elkészítették a felvételi tesztfeladatok gyűjteményét, amely már könyv formájában is kézbe vehető – tette hozzá.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tizenkét szakot kínál, amelyek többségén szintén érvényes a belső magyar nyelv vizsga. Bárány Béla, az intézmény felvételi bizottságának titkára azt tanácsolja, hogy kövessék figyelemmel a főiskola honlapját, így naprakészek lehetnek a felvételi eljárás esetleges változásaival kapcsolatban.

– Milyen sajátossága van a felvételinek a főiskolán?
– Az alapképzésre jelentkezőknek nálunk is két csoportja van. Az egyikbe azok tartoznak, akik a középiskola elvégzése után érkeznek hozzánk, az érettségin szerzett vizsgatanúsítványaikkal (szertifikátjaikkal) az első évfolyamra. A másik felvételiző csoport tagjai már rendelkeznek alacsonysbb szintű diplomával, ők a második évfolyamra nyerhetnek felvételt.

A mi esetünkben azonban a választott szakok mennyisége nincs korlátozva. A sikeres felvételi érdekében ezért érdemes több szakot is megjelölni, így nagyobb eséllyel jutnak be valamelyikre.

 

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó